تحمل لوبیاقرمز و لوبیاچشم‌بلبلی به سطوح متفاوت شوری

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز Kazemin@shirazu.ac.ir
2بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده
شوری به عنوان یکی از مهمترین تنش های محیطی موجب کاهش رشد و عملکرد گیاهان می گردد که پاسخ گیاهان زراعی می تواند متفاوت باشد. در این پژوهش تاثیر سطوح متفاوت شوری (صفر، 5/1، 0/3، 5/4 و 0/6 دسی زیمنس بر متر) بر رشد، عملکرد، اجزای عملکرد، و غلظت یون های سدیم و پتاسیم در دو گیاه لوبیاقرمز و چشم بلبلی بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش معنی دار ارتفاع بوته، وزن خشک گیاه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه و همچنین غلظت پتاسیم و افزایش غلظت سدیم گردید، با این وجود در بیشتر موارد، شوری 5/1 دسی زیمنس بر متر تاثیر معنی داری نداشت. شدت کاهش رشد و عملکرد به طور مستقیم با شدت تنش و نوع گیاه رابطه داشت. کاهش غلظت پتاسیم و افزایش غلظت سدیم در لوبیا قرمز بیشتر از لوبیا چشم بلبلی بود. به طور متوسط غلظت سدیم در اندام های هوایی لوبیا قرمز 4/1 برابر لوبیاچشم بلبلی بود. همچنین غلظت پتاسیم اندام های هوایی لوبیاچشم بلبلی 3/1 برابر لوبیاقرمز بود. نتایج مشخص کرد که لوبیاچشم بلبلی به نحو قابل توجهی تحمل بیشتری در برابر شوری داشت، که با توجه به نتایج این پژوهش می تواند به دلیل تجمع بیشتر سدیم در ریشه و انتقال کمتر آن به شاخساره باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Tolerance of common bean and cow pea to different salinity levels
Authors
Abstract
Salinity, as a most important environmental stresses, limits plants growth and yield, which response of crops may be different. In this study influence of different salinity levels (0, 1.5, 3.0, 4.5 and 6.0 dS m-1) was examined on growth, yield, yield components, sodium and potassium concentration of shoot and root in common bean and cow pea. The results showed that salt stress significantly decreased plant height, dry weight, thousand grain weight and grain yield, as well as, shoot and root potassium concentration and increased shoot and root sodium concentration; however, salt stress at 1.5 dS m-1 had no significant effects in most cases. The amounts of these reductions were closely associated with salinity levels and crops. Reduction in potassium concentration and increase in sodium concentration was greater in common bean than cow pea. On average, shoot sodium in common bean was 1.4 times higher than that in cow pea. Furthermore, potassium in cow pea was 1.3 times higher than that in common bean. Our results indicated that cow pea was considerably more tolerant to salinity; which might be due to higher sodium accumulation in roots and lower translocation to shoots.
Keywords: Potassium, Salinity tolerance, Sodium, Thousand grain weight