مقایسه کمّی و کیفی توده های بذر جو انبار شده در فضای باز قبل از بوجاری

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (172.74 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان رضوی
چکیده
این بررسی به منظور مقایسه کمّی و کیفی توده های بذر جو تخلیه شده در انبارهای روباز از خرداد ماه 1386 به مدت یک سال در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی و با استفاده از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار و در سه مرکز خرید بذر مشهد، تربت جام و تربت حیدریه به اجرا درآمد. اولین عامل ارقام جو ریحان، نصرت و ماکویی بود. عامل دوم نیز مدت قرار گرفتن توده های بذر قبل بوجاری در معرض آفتاب مستقیم تابستان در چهار سطح صفر ،15، 30 و 45 روز بود. صفات مورد بررسی شامل درصد رطوبت، وزن هکتولیتر، درصد ضایعات، قوه نامیه، شاخص بنیه گیاهچه و سرعت جوانه زنی بودند. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد رقم جو در صفات درصد ضایعات و وزن هکتولیتر دارای اختلاف معنی داری بود. مدت قرار گرفتن توده های بذر در معرض آفتاب مستقیم به جز وزن هکتولیتر، در مابقی صفات تفاوت معنی داری نشان داد. همچنین اثر متقابل رقم × مدت انبار داری در کلیه صفات تاثیر معنی دار نشان داد. در مجموع قرار گرفتن توده های بذر جو در معرض آفتاب مستقیم تابستان موجب کاهش درصد رطوبت، وزن هکتولیتر، کیفیت جوانه زنی و افزایش ضایعات حاصل از بوجاری شد. بر این اساس ضروری است توده های بذر جو پس از برداشت و قبل از بوجاری از تاثیر طولانی مدت آفتاب مستقیم تابستان محفوظ بمانند.
کلیدواژه ها
 
Title
Quantitative and qualitative comparison of barley stored seeds in outdoor before processing
Authors
Abstract
This study was conducted to compare the quantitative and qualitative characteristics of stored barley seed lots in outdoor in Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, a factorial experiment carried out based on randomize complete design with three replications at three main seed processing center in Mashhad, Torbatjam and Torbatheydaryeh for one year from June 2005. The First factor was three barley varieties including Reyhan, Nosrat & Makoei. The second factor was duration of exposure to direct sunlight for 0, 15, 30 and 45 days as an open storage before processing. Traits under studied were including moisture content, hectolitre weight and seed loss percentage, germination percentage, seedling vigor index and germination rate. Compound analysis of variance for data, showed that barley variety had significant effect on hectolitre weight and seed loss percentage. Duration of exposure to direct sunlight showed a significant effect on all traits exept hectolitre weight. Also intraction between variety × duration of exposure to direct sunlight had significant effect on all traits. Generally, barley seed lots exposured to direct sunlight showed decreasing in moisture content, hectolitre weight and seed germination quality and also increasing in seed loss percentage after processing. It is necessary that barley seed lots be protected from long time exposure to sunlight after harvesting and before processing.