بررسی تنوع ژنتیکی ارقام گندم نان و دوروم با استفاده از نشانگر های ریزماهواره

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1گروه زراعت واصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‏آباد، ایران
2موسسه‏ی اصلاح وتهیه‏ی نهال و بذر، کرج، ایران.
چکیده
این تحقیق به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی 40 رقم گندم با استفاده از 30 جفت آغازگر ریز‏ماهواره، در آزمایشگاه تحقیقات ژنومیکس دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد انجام شد، از روش CTAB برای استخراج DNA استفاده شد. آغازگرها در مجموع 71 آلل را در تمام ژنوتیپ‏ها تکثیر کردند، متوسط تعداد آلل تکثیر شده به ازای هر آغازگر 36/2 آلل بود. آغازگرهای Xbarc164, Xcfa2153, Xcfa2164 و Xcfd56 با تعداد 4 آلل بیشترین آلل را تکثیر کردند. سایر آغازگرها 2 آلل را تکثیر نمودند بجز آغازگر Xgwm261 که 3 آلل را تکثیرکرد. میزان اطلاعات چندشکلی (PIC)، از 13/0 تا 77/0 متغیر بود. بیشترین و کمترین مقدار آن به ترتیب مربوط به آغازگرهای Xbarc352 و Xcfd56 بود. بر اساس ضرایب تشابه به دست آمده ارزش‏های تشابه دامنه‏ای از 18/0 تا 95/0 با میانگین 48/0 درصد را داشتند. کمترین تشابه ژنتیکی بین ژنوتیپ‏های ارگ، سیستان (18/0) و بیشترین تشابه بین ژنوتیپ‏های کرخه، بهرنگ (95/0)، وجود داشت. تجزیه‏ی خوشه‏ای با استفاده از ضریب تشابه جاکارد و روش UPGMA انجام شد و ژنوتیپ‏ها در سه گروه قرار گرفتند. گروه‏بندی تا حدودی توانست گندم‏های دوروم و نان را از همدیگر تفکیک نماید. تجزیه هماهنگ اصلی و پلات‏ دو بعدی نیز ژنوتیپ‏ها را طوری تفکیک نمود که تایید کننده‏ی تجزیه‏ی خوشه‏ای بود. ضریب همبستگی کوفنتیک بالا بیانگر ارتباط موثر بین داده‏های مولکولی و روش تجزیه خوشه‏ای و صحت گروه‏بندی ژنوتیپ‏ها است. از تنوع بدست آمده می‏توان در برنامه‏های اصلاح گندم استفاده نمود.
کلیدواژه ها
 
Title
Study of genetic diversity among bread and durum wheat cultivars using microsatellite markers
Authors
Abstract
This study was carried out in genomic laboratory of Islamic Azad University Khorramabad branch. Genetic diversity of 40 wheat cultivars was assessed using 30 microsatellite primers that all of them were generated scorable bands. Totally 71 alleles (ranged between 2 to 4 alleles per each locus) was distinguished. Polymorphic information content (PIC) for all microsatellite primers was calculated. The highest (0.77) and the lowest (0.13) value of PIC was pertained to Xbarc352 and Xcfd56 Primers, respectively. According to similarity matrix, genetic similarity value ranged from 0.18 to 0.95 with an average of 0.48. The lowest and highest genetic similarity was observed between the Sistan and Arg (Bread wheat, No 27 and 28), Karkheh and Behrang (Durum wheat, No 35 and 38) genotypes respectively. Unweighted pair group method of the arithmetic average (UPGMA), based on Jaccard similarity clustering form a dendrogram with three genotypes group. Clustering somewhat was distinguished durum and bread wheat's. Principle coordinate Analysis (PCA), 2D plot was confirmed the results of cluster analysis. Cophenetic correlation showed that molecular data and cluster was corresponded. It was concluded that SSR marker was suitable for evaluated of genetic diversity in wheat genotypes and this genetic diversity can be used in wheat breeding programs.