شناسایی صفات مرتبط با مقاومت به PVY در دابل‌هاپلوئیدهای توتون

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش
چکیده
تولید ارقام جدید مقاوم به بیماری‌ها همیشه با مشکلاتی از جمله کاهش کمیت و کیفیت محصول همراه بوده است. به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین همبستگی صفات زراعی و شیمیایی با مقاومت به PVY در توتون صورت گرفت. لاین‌های دابل‌هاپلوئید حاصل از تلاقی رقم K326 (تجاری حساس به PVY) و VAM (مقاوم به PVY) تولید شد. 7 لاین دابل‌هاپلوئید منتخب به همراه رقم K326 در مزرعه کشت شده و در مراحل اولیه رشد، با عصاره ‌‌PVY خالص مایه‌زنی شدند. صفات زراعی و شیمیایی مهم اندازه‌گیری شد و رتبه‌دهی علایم بیماری صورت گرفت. آنالیز همبستگی و رگرسیون بین صفات و مقاومت انجام گردید. همبستگی بین رتبه علایم بیماری با میزان کلروفیل (90/0-) و رتبه علایم بیماری با نسبت قند به نیکوتین (91/0) بسیار معنی‌دار بود. با افزایش میزان کلروفیل علایم بیماری در ارقام کاهش نشان می‌داد و با افزایش نسبت قند به نیکوتین این علایم شدیدتر می‌شد. از آنجا که نسبت قند به نیکوتین تاثیر بالایی در کیفیت برگ توتون دارد لذا تولید لاین‌های مقاوم با کیفیت به نظر کار دشواری می‌رسد.
کلیدواژه ها
 
Title
Identification of associated traits with PVY resistance in tobacco doubled haploid
Authors
Abstract
New disease resistant cultivars product has always been with problems such as reducing the quantity and quality. Therefore, this study aimed to determine the agronomic and chemical traits correlated with resistance to PVY in tobacco took place. Doubled haploid lines derived from crosses of cv K326 (Business, susceptible to PVY) and VAM (resistant to PVY) were produced. Seven selected Doubled haploid lines and K326 planted in the field and in the early stages of growth were inoculated with purified PVY extract. Agronomic And chemical traits were measured and symptoms were rated. Correlation and regression analysis was performed between traits and resistance. The correlation between the symptoms and amount of chlorophyll (-0.90), and between the symptoms of sugar to nicotine ratio (0.91) were highly significant. The result showed a reduction in symptoms with increased chlorophyll content and also symptoms was more severe with increasing the sugar to nicotine ratio. Since the ratio of sugar to nicotine affect tobacco leaf quality, so production of high resistant lines along quality seems to be difficult.