ارزیابی فراورده‌های اسیدهای آمینه، نانوکلات آهن و آب مغناطیسی بر ترکیب اسید چرب نمونه های روغن سویا (Glycine max) در زمان‌های متفاوت برداشت

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه،
2استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه،
3دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان
چکیده
به منظور بررسی تأثیر محرک‌های رشد ارگانیک و زمان برداشت بر اسید چرب دانه و شاخص بهره‌وری سویای رقم ویلیامز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با 24 تیمار و 3 تکرار در سال 92-91 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) به اجرا گذاشته ‌شد. دراین تحقیق دو فاکتور، محلول‌پاشی مواد شامل 1- نانوکلات آهن (به نسبت 2 در هزار)، 2- کادوستیم (به نسبت 5/0 در هزار)، 3- آمینول فورته (به نسبت 2 در هزار)، 4- آب مغناطیسی (20 لیتر در متر مربع)، 5- کمپوست زباله شهری (به میزان 10 تن در هکتار با نسبت 1/0 در آب اضافه شد)، 6- کود حیوانی (کود گاوی، به میزان 10 تن در هکتار با نسبت 1/0 در آب اضافه شد) و 7- کود شیمیایی نیتروژن خالص (به نسبت 5 در هزار از منبع اوره) به همراه یک تیمار شاهد و سه زمان برداشت 1- برداشت اول هنگامی که در ساقه اصلی دانه‌های غلاف 25-20 درصد رطوبت داشتند 2- برداشت دوم رسیدگی کامل غلاف‌ها (زرد شدن بیش از 95 درصد غلاف) و دانه‌های غلاف در ساقه اصلی 15-14 درصد رطوبت داشتند 3- برداشت سوم پس از رسیدگی کامل غلاف‌ها و دانه‌های غلاف در ساقه اصلی کمتر از 14درصد (12-10) درصد رطوبت داشتند، منظور شدند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری از نظر اسیدهای چرب، میزان پروتئین، روغن و شاخص‌ بهره‌وری بین تیمارهای محلول‌پاشی و زمان‌های برداشت وجود داشت. مقایسه میانگین اثر متقابل نشان داد که محلول‌پاشی نانو کلات آهن و کادوستیم در زمان برداشت دوم بیشترین میزان اسید اولئیک (به ترتیب 3/25 و 4/27 درصد) و اسید لینولئیک (به ترتیب 3/50 و 14/48 درصد) و آب مغناطیسی حداکثر میزان لینولنیک (3/11 درصد) را دارا بود. محلول‌پاشی نانو کلات آهن، آب مغناطیسی و کمپوست در زمان برداشت دوم بالاترین شاخص بهره‌وری (2/87، 15/78 و 05/81 درصد) و عملکرد دانه و روغن را دارا بود. با توجه به ترکیب اسیدهای چرب و بالا بودن ارزش تغذیه‌ای سویا به نظر می‌رسد که نانوکلات آهن و فراورده‌های اسیدهای آمینه‌ای از نظر ترکیب شیمیایی (اسید اولئیک و لینولئیک) می‌تواند راهکار مناسبی در راستای کمک به صنایع روغن و کاهش هزینه‌های تولید باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of amino acid products, Nano-Fe Chelate and Magnetic Water on fatty acid composition of soybean oil samples (Glycine max) at different times of harvest
Authors
Abstract
To evaluate the effect of organic growth stimulus and harvest time on seed fatty acid and productivity index of soybean cultivar Williams, a factorial experiment was conducted in randomized complete block design with 24 treatments and three replications at Rice Research Institute of Iran (Rasht) in 2012-2013 year. In this study, two factors were sprayed materials including 1. nano-iron chelate (20.00), 2. Kadostim (50.00), 3. Aminol forte (20.00), 4. Magnetic Water (20 lit.m-2), 5. Municipal solid Waste Compost (10 ton.ha-1, with Ratio of 0.1 was added to the water), 6. Animal Manure (cow , 10 ton.ha-1, with Ratio of 0.1 was added to the water), and 7. nitrogen fertilizer (50.00 of urea) plus a control treatment and three harvest times 1. the first harvest when the main stem seed pods had 25-20% moisture, 2. the second harvest when in pods maturity (yellowing of more than 95% of pods) and seeds per pod in the main stem had 15-14% moisture, 3. the third harvest was after pods maturity and seeds per pod in the main stem had less than 14% (10-12%) moisture. The results showed that significant differences existed between the spray application and harvest time in fatty acid, protein and oil content and productivity index. Mean comparison of the interaction showed that spray application of Nano-Fe chelate and kadostim at the second harvest produced highest oleic acid (25.3 and 27.4% respectively) and linoleic acid (50.3 and 48.14 respectively) and Magnetic Water produced highest linolenic acid (11.3%). Spray application of Nano-Fe chelate, Magnetic Water and Compost at the second harvest were the maximum productivity index (87.2, 78.15 and 81.05% respectively) and grain and oil yield. With respect to the fatty acid composition and high nutritional value, it seems that the Nano-Fe chelate and Amino acids products of the chemical composition (oleic and linoleic acid) is a suitable solution in order to help the oil industry and to reduce production costs.