بررسی واکنش ارقام گندم نان ایرانی به تنش شوری در مرحله جوانهزنی و گیاهچه

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (158.82 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
2استادیار، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
3استاد، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
4استادیار ، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
5دانشیار، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
چکیده
به منظور ارزیابی 32 رقم گندم رایج کشت کشور از نظر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک در مرحله گیاهچهای و تاثیر
تنش شوری روی صفات، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانهای اجرا شد. در
این پژوهش برخی از صفات همانند سرعت، درصد و متوسط زمان جوانهزنی، طول ریشه و گیاهچه، وزن تر و خشک ریشه و ساقه و
محتوای نسبی آب برگ و ریشه مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها بین ارقام و سطوح تنش
تنش نیز برای تمامی صفات مورد مطالعه × شوری از نظر کلیه صفات مورد مطالعه اختلاف معنیداری مشاهده شد. اثر متقابل رقم
معنیدار گردید. در بین ارقام مورد مطالعه، ارقام روشن، کویر، نیک نژاد و هامون از نظر اکثر صفات دارای میانگین بالاتری نسبت به
سایر ارقام در شرایط عادی و تنش شوری بودند که میتوان این ارقام را به عنوان متحملترین ارقام به تنش شوری و رقم بیات که از
نظر اکثر صفات در هر دو شرایط کمتر از متوسط ارقام بود را به عنوان رقم حساس به شوری معرفی کرد.
کلیدواژه ها
 
Title
Investigation of Iranian bread wheat cultivars response to salinity in germination and seedling stage
Authors
Abstract
In this study, some characteristics such as speed, percentage and mean time to germination, root length and
seedling dry weight and root , root and leaf relative water content were investigated . Based on the results of
the analysis of variance between genotypes and salinity levels, significant differences were observed for all
traits studied . Strain × cultivar interaction was significant for all traits studied. Among the studied cultivars,
Roshan, Kavir, Nick nezhad and hamoun a higher average than other varieties and salinity were normal.
These varieties tolerant to salinity can be as stale as the most important figure in both figures were below
average conditions as salt-sensitive cultivars introduced.
Keywords
germination, Relative water content, Salinity Stress, wheat