تنوع ژنتیکی ارقام گندم از نظر محتوای آلفاتوکوفرول تحت شرایط تنش شوری در مرحله گیاهچه ای

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1داﻧﺸﺠﻮی ﻛﺎرﺷﻨﺎﺳﻲ ارﺷﺪ اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺒﺮﻳﺰ
2اﺳﺘﺎدﻳﺎر،ﮔﺮوه ﺑﻪﻧﮋادی و ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی ﮔﻴﺎﻫﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺒﺮیز
3اﺳﺘﺎد، داﻧﺸﻜﺪه داروﺳﺎزی داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﻜﻲ ﺗﺒﺮیز
4اﺳﺘﺎد ، ﮔﺮوه ﺑﻪﻧﮋادی و ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی ﮔﻴﺎﻫﻲ داﻧﺸﮕﺎه تبریز
5اﺳﺘﺎدﻳﺎر، ﮔﺮوه ﺑﻪﻧﮋادی و ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی ﮔﻴﺎﻫﻲ داﻧﺸﮕﺎه تبریز
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ ارﻗﺎم ﮔﻨﺪم از ﻧﻈﺮ ﻣﺤﺘﻮای آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪان آﻟﻔﺎﺗﻮﻛﻮﻓﺮول و ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری روی آن، آزﻣﺎﻳﺸﻲ در اﺗﺎق رﺷﺪ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺒﺮﻳﺰ اﺟﺮا ﮔﺮدﻳﺪ. آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ ﺑﺎ 32 رﻗﻢ ﺗﺠﺎری ﮔﻨﺪم و دو ﺳﻄﺢ، ﺗﻨﺶ ﺷﻮری NaCl )120 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر( و ﻓﺎﻗﺪ ﺗﻨﺶ آب ﻣﻘﻄﺮ( ﺑﺎ ﻃﺮح ﭘﺎﻳﻪ ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﺟﺮا ﮔﺮدﻳﺪ. ﺗﻨﺶ ﺷﻮری از زﻣﺎن ﻛﺸﺖ ﺑﻪ ﻣﺪت دوازده روز اﻋﻤﺎل ﮔﺮدﻳﺪ و ﺻﻔﺎﺗﻲ ﻫﻤﭽﻮن ﻧﺸﺖ اﻟﻜﺘﺮوﻟﻴﺖ، ﻣﺤﺘﻮای ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ، ﻣﻴﺰان ﻛﺎرﺗﻨﻮﺋﻴﺪ و آﻟﻔﺎﺗﻮﻛﻮﻓﺮول اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ دادهﻫﺎ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﻦ ارﻗﺎم و ﺳﻄﻮح ﺗﻨﺶ از ﻧﻈﺮ ﻛﻠﻴﻪ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲداری وﺟﻮد دارد. اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ رﻗﻢ × ﺗﻨﺶ ﻧﻴﺰ ﺑﺮای ﺗﻤﺎﻣﻲ ﺻﻔﺎت ﻣﻌﻨﻲدار ﮔﺮدﻳﺪ. ﺑﺎ اﻋﻤﺎل ﺗﻨﺶ، ﻣﻴﺰان ﻧﺸﺖ اﻟﻜﺘﺮوﻟﻴﺖ، ﻣﺤﺘﻮای ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b ،a و ﻛﻞ ﻛﺎﻫﺶ و ﻣﺤﺘﻮای ﺗﻮﻛﻮﻓﺮول اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻌﻨﻲ داری ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ ﺷﺎﻫﺪ داﺷﺘﻨﺪ. از ﻧﻈﺮ ﻣﺤﺘﻮای ﺗﻮﻛﻮﻓﺮول در ﺷﺮاﻳﻂ ﻋﺎدی، ارﻗﺎم اﻓﻼک، ﭼﻤﺮان و ﺷﻴﺮودی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ارﻗﺎم ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺑﻴﺸﺘﺮی داﺷﺘﻨﺪ و در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری، ارﻗﺎم ﺷﻴﺮاز، ﺷﻴﺮودی و اروم ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ارﻗﺎم ﺑﺮﺗﺮی داﺷﺘﻨﺪ. ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ و ﻛﺎروﺗﻨﻮﺋﻴﺪ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﻣﺜﺒﺖ و ﺑﺎﻻﻳﻲ ﺑﺎ ﻣﻴﺰان آﻟﻔﺎ ﺗﻮﻛﻮﻓﺮول داﺷﺘﻨﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ اﻣﺮ ﻣﻴﺘﻮاﻧﺪ ﻧﺎﺷﻲ از ﻧﻘﺶ ﺣﻔﺎﻇﺘﻲ ﺗﻮﻛﻮﻓﺮول در ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ از رﻧﮕﻴﺰهﻫﺎی ﻓﺘﻮﺳﻨﺘﺰی ﺑﺎﺷﺪ و در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﻣﺤﺘﻮای ﺗﻮﻛﻮﻓﺮول ﺑﺎﻻ ﻣﻴﺘﻮاﻧﺪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺤﻤﻞ ﮔﻴﺎه ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ ﻧﺎﻣﺴﺎﻋﺪ ﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of salt stress on physiological traits of 32 wheat cultivars
Authors
Abstract
In order to identify salt tolerant wheat varieties based on some agronomic traits and Alpha-Tocopherol content, an experiment was conducted with 32 commercial varieties of wheat under two level of salinity NaCl (control: irrigated with distilled water and stress:120mM) as completely randomized design with three replications. Salinity treatment conducted for 12 days. Analysis of variance showed that there was a high significant variation for all of the studied traits between genotypes and salinity levels and also interaction of cultivar×stress was significant for all traits. In stress condition, chlorophyll b, total chlorophyll content, carotenoid contents and alpha-tocopherol levels were significantly correlated. In this research Roshan, Hamoun, Kavir and Niknezhad cultivars were identified as tolerant cultivars and Bhar and Bayat as weakest cultivars, in both conditions. The Aflak, Chamran and Shiroudi cultivars in control condition and Shiraz, Shirudi and Eroum cultivars in stress condition had highest tocopherol content than others, respectively.
Keywords
alpha tocopherol, carotenoids, Chlorophyll, Electrolyte leakage, salinity, wheat