گروهبندی لاینهای پیشرفته گندم براساس محتوای نسبی آب برگ و میزان آب از دست رفته برگ در شرایط دیم

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (238.35 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
2دانشیار گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، ، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
3رئیس بخش تحقیقات غلات، معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود- کرمانشاه
4پژوهشگر بخش تحقیقات غلات، معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود- کرمانشاه
5دانشیار گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، ، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
چکیده
گندم مهمترین گیاه زراعی دنیا و غذای اصلی بخش عمدهای از جمعیت جهان میباشد که بدلیل تطابق با شرایط آب و هوایی مختلف
محیطی، در مناطق دیم دچار مشکلات خشکی میشود، در اصلاح ارقام جدید، مسئله ظرفیت بالا و ثبات تولید مهم میباشد. از
آنجایی که عملکرد دارای وراثتپذیری پایین بوده و انتخاب براساس آن نمیتواند ثمربخش باشد، امروزه اصلاح بیشتر براساس
صفات فیزیولوژیک که دارای پتانسیل بالقوه و وراثتپذیری بالاتری میباشند، صورت میگیرد. بدین منظور آزمایشی در سال زراعی
92-91 در معاونت تحقیقات کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه با 4 رقم گندم دیم(سرداری، آذر- 2، ریژاو و کریم) و 18 لاین پیشرفته
در دست اصلاح بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا گذاشته شد. صفات محتوی نسبی آب برگ و میزان آب
نسبی از دست رفته برگ مورد بررسی قرار گرفت. گروهبندی ارقام و لاینها و نمودار بایپلات حاصل از تجزیههای آماری نشان داد
که رقم ریژاو همراه با لاین 9 دارای بیشترین میزان محتوای نسبی و کمترین میزان آب نسبی از دست رفته برگ و مقاوم به خشکی و
لاینهای 19 و 8 دارای کمترین میزان برای هر دو صفت و لاینهای حساس به خشکی میباشند.
کلیدواژه ها
 
Title
Clustering advanced lines of wheat based on leaf relative water content and loss water leaf from the dry conditions
Authors
Abstract
1- Department of Agronomy and Plant Breeding ,College of Abureyhan-Tehran University (ilotfi@ut.ac.ir).
2-Cereal Research Division, Department of Agricultural Research Institute Sararood - Kermanshah
Wheat, is the main crop and food for majority of people in the world, due to adaptability in different
environmental climate conditions, it exposes difficulty dry lands. In order to improve the new crops, high
capacity and stability of production is an important issue. Since heritability is low and selection on it cannot
be effectual, nowadays more modified plants are based on physiological characteristics which have
potentiality and higher heritability. To this point, in the department of Dry land Agricultural Research
Institute in the of Kermanshah Sararood in the cultivating year 2012-2013, an experiment with 4 kind of
wheat cultivar (Sardari, Azar-2, Ryzhav and Karim) and 18 advanced lines conducted in a randomized
complete block design with three replications. The trait of relative water content, and loss water leaf was
measured. Clustering cultivars and lines and biplot resulting of analysis showed that cultivar Ryzhav with
line 9 contain highest relative water content and lowest loss water leaf, and drought tolerance and lines 19
and 8 contain the lowest level for both characters and susceptible to drought.