تأثیر بیکربنات آب آبیاری بر رشد و غلظت آهن در دو رقم سویا
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی خاک پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی خاک و پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
3عضو هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
کمبود آهن در مزارع سراسر جهان در خاکهای آهکی و پ-هاش قلیایی دیده میشود. به منظور بررسی اثر بیکربنات بر تولید ماده
خشک و غلظت اهن در دو رقم سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی شامل 2 رقم سویا، 2 سطح آهن
20 و 40 میلی مولار) در 3 تکرار به اجرا در آمد. پس از پایان دوره رشد رویشی گیاه ،10 ، (کمبود و کفایت) و 4 سطح بیکربنات ( 0
برداشت شده و وزن خشک ریشه، اندام هوایی و غلظت آهن گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد افزایش غلظت بیکربنات باعث
کاهش وزن خشک ریشه و اندام هوایی و کاهش غلظت آهن اندام هوایی گیاه سویا گردید. بیشترین کاهش در میزان آهن اندام هوایی
سویا، در سطح 40 میلی مولار بیکربنات، گزارش شد. مدیریت بهینه تغذیه و بهبود کیفیت آب آبیاری، می تواند با کاهش میزان
بیکربنات در محلول خاک، سبب رفع کلروز در گیاه و افزایش عملکرد گردد.
خشک و غلظت اهن در دو رقم سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی شامل 2 رقم سویا، 2 سطح آهن
20 و 40 میلی مولار) در 3 تکرار به اجرا در آمد. پس از پایان دوره رشد رویشی گیاه ،10 ، (کمبود و کفایت) و 4 سطح بیکربنات ( 0
برداشت شده و وزن خشک ریشه، اندام هوایی و غلظت آهن گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد افزایش غلظت بیکربنات باعث
کاهش وزن خشک ریشه و اندام هوایی و کاهش غلظت آهن اندام هوایی گیاه سویا گردید. بیشترین کاهش در میزان آهن اندام هوایی
سویا، در سطح 40 میلی مولار بیکربنات، گزارش شد. مدیریت بهینه تغذیه و بهبود کیفیت آب آبیاری، می تواند با کاهش میزان
بیکربنات در محلول خاک، سبب رفع کلروز در گیاه و افزایش عملکرد گردد.
کلیدواژه ها
Title
Effect of irrigation water bicarbonate on the growth and Fe concentration in two cultivars of soybean
Authors
Abstract
Abstract: Iron deficiency occurs in calcareous soils throughout the world. To study the effect of bicarbonate
on shoot and root dry weight of soybean experiment based on completely randomized design consisting of
two soybean cultivars, 2 levels Fe (lack of efficacy) and 4 bicarbonate levels (0, 10, 20 and 40 mM ) came
into force. At the end of vegetative growth were harvested and the dry weight of roots, shoots and Fe
concentration were measured. Results showed that an increase in bicarbonate concentration is reduced dry
weight of roots and shoots. Maximum of Fe shoots decrease was in 40 mM bicarbonate. Optimum Plant
nutrition management and improvement of water quality could decreased bicarbonate thus it can decreased
plant chlorosis and increased yield.
on shoot and root dry weight of soybean experiment based on completely randomized design consisting of
two soybean cultivars, 2 levels Fe (lack of efficacy) and 4 bicarbonate levels (0, 10, 20 and 40 mM ) came
into force. At the end of vegetative growth were harvested and the dry weight of roots, shoots and Fe
concentration were measured. Results showed that an increase in bicarbonate concentration is reduced dry
weight of roots and shoots. Maximum of Fe shoots decrease was in 40 mM bicarbonate. Optimum Plant
nutrition management and improvement of water quality could decreased bicarbonate thus it can decreased
plant chlorosis and increased yield.
Keywords
Key words: Irrigation water, Bicarbonate, Chlorosis, Yield