بررسی روابط همبستگی، رگرسیون و علیت صفات مورفولوژیک درلاینهای اینبرد گندم نان

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه شهید باهنر کرمان
2دانشیار اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
3استادیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج
چکیده
به منظور تعیین ارتباط صفات مختلف با عملکرد دانه، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر
کرمان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 2 تکرار بر روی 76 لاین از جامعه اینبرد نوترکیب گندم نان حاصل از تلاقی ارقام روشن
و سوپرهد اجرا گردید. در این آزمایش 18 صفت مورفولوژیک اندازهگیری شد. نتایج حاصل از تجزیه ضرایب همبستگی نشان داد که
بین عملکرد دانه و اکثر صفات مورد مطالعه همبستگی مثبت و معنیداری وجود دارد. برای حذف اثر صفات غیر مؤثر و یا کم تأثیر
بر روی عملکرد دانه در مدل رگرسیونی، از رگرسیون گام به گام استفاده شد. تجزیه رگرسیون به روش گام به گام حاکی از توجیه
88 درصد از تغییرات عملکرد توسط صفات تعداد پنجه بارور، وزن دانه سنبله اصلی، تعداد دانه در سنبله اصلی و تعداد دانه کل در
0) اثرات مثبت و مستقیم بالایی / 0) و وزن دانه سنبله اصلی ( 5 / بوته بود. نتایج تجزیه علیت نشان داد که صفات تعداد پنجه بارور( 62
بر عملکرد دانه داشتند. این صفات از طریق صفت تعداد دانه کل اصلی، اثر غیر مستقیم و مثبتی بر روی عملکرد اعمال نمودند.
بنابراین به عنوان معیارهای انتخاب غیرمستقیم در بهبود ژنتیکی عملکرد دانه به خصوص در نسلهای اولیه برنامههای اصلاحی موثر
میباشند.
کلیدواژه ها
 
Title
Study the relationship of correlation, regression and path of morphological
Authors
Abstract
In order to determine the relationship between different traits and grain yield, this study was conducted
Seventy- six recombinant inbred lines based on randomized complete block design with two replications at
the agricultural research farm of Shahid Bahonar University of Kerman, Iran in 2011-2012. In this
experiment, eighteen traits were measured. The results of correlation coefficients revealed that grain yield
was positively and significant correlated with majority of the yield components. To remove the effect of noncontributing
traits or less influence on grain yield in regression model, stepwise regression was used.
Stepwise regression analysis indicated that 88% of the variation explained by fertile tillers, grain weight per
main spike, number of grains per spike and number of grains per plant, respectively. Path coefficients
analysis showed that number of fertile tillers (0.62) and grain weight per main spike (0.5) had the highest
direct effects on grain yield. These traits through the total number of grain per plant were applied indirect
and positive effect on grain yield. Therefore, these traits are as indirect selection criteria for improving grain
yield in bread wheat lines especially in the early generations of breeding programs.
Keywords
Path analysis, Stepwise regression, correlation coefficients, Grain yield