اثر مقادیر مختلف شوری بر جوانه‌زنی و سایر مولفه‌های رشد گیاهچه مرزه تابستانه حاصل از مزارع تیمار شده با مقادیر مختلف فسفر زیستی و شیمیایی

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز.
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه.
چکیده
به منظور بررسی امکان کاهش مصرف کودهای شیمیایی و جایگزینی بخشی از آن با منابع بیولوژیک فسفر و تاثیر آن در مقاومت بذور حاصل از این تیمارهای کودی در برابر تنش شوری، دو آزمایش جداگانه، آزمایش اول به صورت فاکتوریل برای تولید بذرهای تحت سطوح مختلف کودهای شیمایی و بیولوژک فسفر، و آزمایش دوم به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. سطوح شوری ناشی از NaCl شامل 4 سطح شوری با ECهای صفر، 2، 4 و 6 دسی‌زیمنس بر متر بود که بر روی بذرهای حاصل از گیاهان تیمار شده با کودهای فسفر شیمیایی (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل) و زیستی (0، 100، 200 و 300 گرم در هکتار سدوموناس پوتیدا سویه 13-P و باسیلوس لنتوس سویه 5-P) اعمال گردید. اثر متقابل بین کود زیستی، شیمیایی و تنش شوری روی درصد و متوسط زمان جوانه‌زنی، طول کلئوپتیل و ریشچه، وزن تر و خشک گیاهچه معنی‌دار بود. بیشترین میزان درصد جوانه‌زنی (96 درصد)، متوسط زمان جوانه‌زنی (83/15 روز)، طول کلئوپتیل (9 سانتی‌متر)، طول ریشچه (66/6 سانتی‌متر) و وزن تر (030/0 گرم) و خشک گیاهچه (021/0 گرم)، مربوط به حالت بدون شوری و در بذور تحت تیمار قرار گرفته با 200 گرم کود زیستی و 50 کیلوگرم کود شیمیایی در هکتار بود. استفاده از مقادیر بالای کودهای شیمیایی بر میزان مقاومت بذور حاصل در برابر تنش شوری تاثیر منفی داشت و مصرف تلفیقی میزان متوسطی از کودهای زیستی در کنار کودهای شیمیایی فسفر‌دار مفید واقع شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of salinity on germination and seedling growth of Summer savory seed obtained from plants treated by biological and chemical phosphorus
Authors
Abstract
In order to investigate the possibility to reduce the use of chemical fertilizers and replacement of the biological resources of phosphorus, and its effects on the resistance of savory seeds from these treatments against salt stress, two experiments, included first experiment as factorial to produce seeds under different levels of chemical and biological phosphorus and the second one as factorial based on completely randomized design with three replications, was conducted. Treaments were salinity (0, 2, 4 and 6 ds/m NaCl) were done on seeds obtained from plants treated by chemical (0, 50, 100 and 150 kg/ha super phosphate triple) and biological (0, 100, 200 and 300 g/ha Pseudomonas putida and Bacillus lentus) phosphorus. Interaction effect (chemical phosphorus×biological phosphorus×salinity) was significant on the germination percent, germination time, coleoptile length, radicle length, seedling fresh and dry weight. The highest germination percent (96 %), germination time (15.83 days), coleoptile length (9 cm), radicle length (6.66 cm), seedling fresh (0.030 g) and dry weight (0.021 g) belonged to control treatment of salinity (0 ds/m) of seeds obtained from 200 g/ha biological and 50 kg/ha chemical phosphorus. Higher amounts of chemical phosphorus had a significant negative effect on seeds resistance to salt stress, and use of bio-fertilizers in combination with a moderate amount of chemical phosphorous was terrific positive.