اثر تنش شوری بر پاره‌ای از ویژگی‌های فیزیولوژیک و رشد دو رقم ذرت شیرین

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز.
چکیده
ه‌منظور بررسی واکنش دو رقم ذرت شیرین به تنش شوری، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه)، در سال 1392، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو رقم ذرت شیرین (KSC403 و Passion) و 4 سطح شوری (صفر، 25، 50 و 100 میلی‌مولار) بود. کشت بذور در
گلدان‌های پلاستیکی انجام گرفت. بذور تا مرحله 5-4 برگی با آب شهر آبیاری شدند و پس از آن تیمارهای شوری اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که با افزایش درجه شوری، وزن تر و خشک در هر دو رقم کاهش یافت که میزان این کاهش در رقم Passion بیشتر بود. بین دو رقم از نظر ارتفاع ساقه تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. رقم KSC403 در مقایسه با رقم Passion، غلظت سدیم کمتر و پتاسیم بیشتری در اندام هوایی داشت. برتری رقم KSC403 در اکثر صفات اندازه‌گیری شده می‌تواند بیانگر توانایی بیشتر این رقم در تحمل تنش شوری باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
کلمات کلیدی: ذرت شیرین، شوری، عناصر معدنی.
Authors
Abstract
In order to evaluate the response of two cultivars of sweet corn to salinity stress a factorial experiment based on completely randomized design with four replications was arranged in the greenhouse of College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran during 2013. Treatment included two cultivars of sweet corn (KSC403 and Passion) and four salinity levels (0, 25, 50 and 100 m M). The pots were irrigated with tap water to 4-5 leaf stage and then salinity treatments were applied. The results showed that with increasing salinity dry weight of both cultivars decreased but this reduction in Passion was higher than cultivar KSC403. There was no significant difference between two cultivars in stem height. KSC403 had less shoot Na+ concentration and more shoot K+ concentration, compared with Passion. Priority of KSC403 in the most of traits can indicate a greater ability of this cultivar to tolerate salinity stress.