اﺛﺮ ﭘﻴﺶﺗﻴﻤﺎر ﻧﺎﻧﻮﺳﻴﻠﻴﻜﻮن ﺑﺮ ﻣﺆﻟﻔﻪﻫﺎی ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ کنجد(.Sesamum indicum L) ﺗﺤﺖ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2دانشیار گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
4دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
چکیده
ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﻄﺎﻟﻌﻪی اﺛﺮ ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﻧﺎﻧﻮﺳﻴﻠﻴﻜﻮن ﺑﺮ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﺬر ﻛﻨﺠﺪ (.Sesamum indicum L ) در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری در ﺳﺎل 1392 ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺶ ﺷﺎﻣﻞ ﻫﻔﺖ ﺳﻄﺢ ﺷﻮری و ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ ﻧﺎﻧﻮﺳﻴﻠﻴﻜﻮن ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﺛﺮ ﺷﻮری در ﺗﻤﺎم ﻣﺆﻟﻔﻪﻫﺎی ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ )ﺳﺮﻋﺖ، درﺻﺪ و ﺷﺎﺧﺺ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺷﺎﺧﺺ ﺑﻨﻴﻪ ﻃﻮﻟﻲ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ(، اﺛﺮ ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﻧﺎﻧﻮﺳﻴﻠﻴﻜﻮن ﺑﺮ ﺳﺮﻋﺖ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺑﺮﻫﻤﻜﻨﺶ ﻧﺎﻧﻮﺳﻴﻠﻴﻜﻮن و ﺷﻮری ﺑﺮ ﺳﺮﻋﺖ و درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻣﻌﻨﻲدار ﺑﻮد 0/01<P(. اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺗﻤﺎم ﻣﺆﻟﻔﻪﻫﺎی ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ را ﻛﺎﻫﺶ داد.بیشترین شیب کاهش سرعت جوانه زنی در غلظت 20 و صفر میلیگرم در لیتر (به ترتیب 79%- و 74%- ) و کمترین آن 61%- در 60میلیگرم در لیتر نانوسیلیکون بود. از نظر درصد جوانهزنی نیز سطح صفر و 20 میلیگرم در لیتر به ترتیب کمترین 6/13- وبیشترین 6/88 - شیب کاهش را داشتند.داشتند. در مجموع نتایج نشاندهنده نقش مثبت نانوسیلیکون بر سرعت و درصد جوانه زنی بذور کنجد تحت تنش شوری بود.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of nano-silicon priming on germination characteristics of sesame
Authors
Abstract
The present research aimed to evaluate the effect of nano-silicon priming on germination attributes of sesame
(Sesamum indicum L.) under salinity stress in 2013. The experiment arranged in factorial based completely
randomized design with three replicates. Treatments were seven levels of salinity and four levels of nanosilicon.
Results showed that salinity had a significant effect on all studied parameters (germination rate,
percentage and index and seedling vigor index). The effect of nano-silicon priming on germination rate and
interaction effect between nono-silicon and salinity on germination rate and percentage were also significant.
Increasing salinity levels decreased all germination attributes. The maximum decrease slope was recorded in
20 and 0 mg/L (-0.79 and -0.74, respectively) while the minimum slop (-0.61) was belonged to 60 mg/L of
nano-silicon. Decrease slop Germination of percentage varied from -6.13 in control to -6.88 in 20 mg/L of
nano-silicon.
Keywords
Keywords: nano-silicon, priming, salinity, sesame