تاثیر نحوه مصرف سولفات روی بر خصوصیات رشدی گیاهچه‌های گندم نان و دوروم در خاک آهکی

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه،
3استادیار موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، ایران
4استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
چکیده
روی، یکی از عناصر کم مصرف مورد نیاز گیاه است که کمبود آن در مراحل اولیه رشد ظاهر می‌شود. کمبود روی یک معضل تغذیه‌ای جهانی برای تولید محصول است و بویژه در غلات در حال رشد در خاک‌های آهکی گسترش زیادی دارد. به منظور بررسی اثرات روش‌های مختلف مصرف روی بر خصوصیات رشدی گیاهچه‌های گندم در خاک آهکی، آزمایشی گلدانی در سال زراعی 93-1392 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه به اجرا در آمد. فاکتور اول شامل سه سطح نحوه کاربرد سولفات روی شامل کنترل (عدم مصرف)، کاربرد خاکی (5 میلی‌گرم در هر کیلوگرم خاک) و اسپری بذری (محلول 30%، یک لیتر آب در 10 کیلوگرم بذر) و فاکتور دوم پنج رقم گندم پاییزه که شامل دو رقم گندم نان (گاسکوژن و آذر2) و سه رقم گندم دوروم (زردک، کوندور-1149 و ویا-2005) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که مصرف خاکی روی بطور معنی‌داری وزن خشک گیاهچه و طول گیاهچه را افزایش داد. تولید ماده خشک و طول گیاهچه در اثر مصرف روی به میزان 7/8 و 12 درصد در خاک آهکی افزایش یافته است. اثر متقابل رقم در نحوه کاربرد روی بر طول گیاهچه در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار گردید. نتایج نشان داد که در بین ارقام از لحاظ میزان ماده خشک تولیدی و طول گیاهچه اختلاف معنی‌داری وجود دارد. نتایج حاصل نشانگر این مطلب است که ارقام گندم دوروم حساس‌تر از گندم نان به کمبود روی هستند. پس بهتر است برای توسعه گیاهچه در مراحل اولیه رشد، سولفات روی را بصورت خاکی مصرف کرد تا بازده بیشتری را نسبت به اسپری بذری داشته باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effects of Different Methods of ZnSO4 Application on Seedlings Growth Characteristics of Wheat (Triticum aestivum and T. durum) in a Calcareous Soil
Authors
Abstract
Zinc is one of the essential micronutrients whose deficiency appears in early stages of plant growth. Zn deficiency is a worldwide nutritional constraint in crop production particularly in cereals growing on calcareous soils. In order to study the effects of different methods of application zinc sulfate (ZnSO4) on seedlings growth characteristics of wheat in a calcareous soil in pot experiment during 2013-2014 to factorial randomized complete block design with four replications in Faculty of Agriculture, Maragheh University, Maragheh, Iran. The first factor included three levels of applied Zinc intake control (non Zn application), soil application (5 mg Zn kg-1 soil) and spray seed (30% 1 Lit (water) for 10 kg seed) and the second factor included five wheat cultivars with two bread wheat (Triticum aestivum, cv. Gascogen and Azar-2) and three durum wheat (Triticum durum, cv. Zardak, Kunduru-1149 and Viya-2005). ANOVA results indicated that soil Zn application significantly increased seedling dry weight as well as seedling length. Dry matter production and seedling length was enhanced by Zn application about 8.7% and 12% in calcareous soil, respectively. Interact effect of cultivar × Zn application was significant (P<0.01) on seedling length. Results showed that dry matter production and seedling length was significant difference among cultivars. The results from experiment showed that durum wheat were more susceptible to Zn deficiency than the bread wheat. So, better in the early stages of seedling development, Zinc sulfate was used a soil until more efficiently than spraying seed.