مطالعه تاثیر اسید فولیک (ویتامین B9) بر شاخص‌های جوانه‌زنی گندم نان تحت تنش کادمیوم

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (223.87 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دکتری فیزیولوژی گیاهان‌ زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
3استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
چکیده
با توجه به اینکه غلظت کادمیوم در محیط‌های خاکی و آبی همواره در حال افزایش می‌باشد، بدین منظور آزمایشی جهت بررسی تاثیر اسید فولیک بر پارامترهای جوانه‌زنی گندم در شرایط تنش کادمیوم بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. در این آزمایش بذور گندم رقم آذر2 به مدت 14 ساعت و در تاریکی با مقادیر صفر (شاهد)، 25 و 50 میکرو‌مولار اسیدفولیک پیش‌تیمار شدند. سپس بذور در دمای اتاق تا رسیدن به وزن اولیه خشک شدند، و برای اعمال تنش کادمیوم از محلول کادمیوم کلراید در غلظت های 2 و 4 میلی‌گرم در لیتر(ppm) استفاده گردید. پتری‌دیش‌های محتوی بذور گندم به مدت 7 روز در دمای 1±24 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 70 درصد و تاریکی نگهداری گردید. بعد از اتمام این مدت شاخص های درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه و وزن خشک کل گیاهچه اندازه‌گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که تنش کادمیوم بصورت معنی‌داری باعث کاهش درصد جوانه زنی، سرعت جوانه‌زنی، وزن خشک کل گیاهچه و طول ریشه‌چه و ساقه‌چه شده در حالیکه نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه افزایش یافت. ولی پرایمینگ بذور با اسید‌فولیک باعث کاهش نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه و افزایش سایر پارامترهای ذکر شده تحت تنش کادمیوم شد. لذا می‌توان اظهار داشت که ویتامین B9 نقش موثری در اختصاص کربوهیدرات‌های ذخیره‌ای برای تشکیل ساختار گیاهچه در شرایط تنش داشته که می‌تواند باعث کاهش میزان تنفس نگهداری در شرایط تنش گردیده و افزایش رشد را سبب شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of folic acid (vitamin B9) on germination indicators of bread wheat under cadmium stress
Authors
Abstract
Considering that the cadmium concentration in soil and aquatic environments are increasing constantly, for this purpose one experiment conducted in completely randomized design to evaluation effect of folic acid on seed germination parameters under cadmium stress. In this experiment wheat seeds pre-treated for 14 hours in dark condition with Amount of zero (control), 25 and 50 µM of folic acid. Then, seeds dried at room temperature to reach its initial weight, and to induction cadmium stress, cadmium chloride solution used at 2 and 4 mg / l concentrations. Petri dishes containing wheat seeds kept at 24±1°C, 70% relative humidity and darkness condition for 7 days. After this time, germination percentage, germination rate, rootlet and plumule length, root / shoot ratio and seedling dry weight measured. Experiment results showed that Cadmium stress caused to significantly decrease in germination percentage, germination rate, total dry weight and rootlet and plumule length while root / shoot ratio had been increased. But seed priming with folic acid cause to decrease root / shoot ratio, and increased the other parameters listed under cadmium stress. It can be stated that vitamin B9 has effective role in devoting stored carbohydrates to formation of plantlet structure at stress conditions, which can reduce the amount of maintenance respiration and cause to increase growth.