شناسایی منابع مقاومت در ارقام سینتتیک هگزاپلویید و تجاری گندم نسبت به بیماری لکهبرگی سپتوریایی
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، گروه زراعت و اصلاح نباتات، کرج، ایران
2موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، بخش تحقیقات غلات، کرج، ایران
چکیده
به منظور شناسایی منابع مقاومت نسبت به بیماری لکهبرگی سپتوریایی، واکنش گیاهچهای 116 رقم گندم شامل ارقام سینتتیک هگزاپلویید و ارقام تجاری 21 روز پس از مایهزنی با سوسپانسیون اسپور دو جدایهی قارچ عامل بیماری براساس درصد پوشش پیکنیدی برگ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیهی واریانس مرکب دادهها نشان داد که برهمکنش میان ژنوتیپ گندمجدایهی قارچ در سطح احتمال یک درصد معنیدار است که بیانگر وجود برهمکنش اختصاصی بین ارقام و جدایهها میباشد. نتایج مقایسهی میانگین واکنش ارقام گندم نسبت به جدایههای 90006 و 90007 نشان داد که 25% ارقام شامل 22165، Sep B، Sep D، Sep-S1، Sep-S3 و Sep-S4 نسبت به هر دو جدایه مصون و 93/37% ارقام شامل هیرمند، بهار، مغان3، مروارید، فلات، پیشتاز، 22367، MV17 و Red bob نسبت به هر دو جدایه حساس بوده و بقیهی ارقام درجات مختلفی از واکنش مقاومت یا حساسیت را نشان دادند. با توجه به حساسیت اغلب ارقام رایج تجاری گندم نسبت به این بیماری، ارقام مقاوم مورد شناسایی در این تحقیق میتوانند به عنوان منابع مقاومت در برنامههای به نژادی کشور مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها
Title
Identification of resistance sources to septoria tritici blotch in synthetic hexaploid and commercial wheat cultivars
Authors
Abstract
In order to identify sources of resistance to septoria tritici blotch (STB), seedling reaction of 116 synthetic hexaploid and commercial wheat cultivars to two isolates of the fungal pathogen Mycosphaerella graminicola was assessed based on percentage of pycnidial coverage at 21 dpi (days post inoculation). The results of combined analysis of variance showed that interaction between wheat genotypes and fungal isolates is significant at 1% level, indicating a specific interaction between cultivars and isolates. Mean comparison of reaction of wheat genotypes to isolates 90006 and 90007 showed that 25% cultivars including 22165, Sep B, Sep D, Sep-S1, Sep-S3 and Sep-S4 were immune to both isolates, whereas 37.93% cultivars including Hirmand, Bahar, Moghan3, Morvarid, Falat, Pishtaz, 22367, MV17 and Red Bob showed susceptibility to the isolates. Other cultivars displayed different levels of resistance or susceptibility. As majority of Iranian commercial wheat cultivars are susceptible to STB, the resistant genotypes, identified in this study could be utilized as resistance sources in wheat breeding programs in Iran.