مطالعه عملکرد کمی و کیفی زیره سبز در کشت مخلوط با نخود تحت شرایط دیم

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار گروه گیاهان دارویی مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه
2گروه مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور مرکز نفده
چکیده
کشت مخلوط می‌تواند به عنوان یکی از راههای افزایش عملکرد و پایداری تولید در واحد سطح مطرح باشد. در این راستا، به منظور بررسی و مقایسه ترکیب‌های مختلف کشت مخلوط زیره سبز و نخود بر عملکرد و میزان اسانس دانه زیره سبز، آزمایشی در مزرعه‌ای واقع در استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91- 1390 به اجرا در آمد. تیمار‌های آزمایش شامل کشت مخلوط ردیفی (یک ردیف زیره سبز + یک ردیف نخود) و کشت مخلوط نواری (یک ردیف زیره سبز + دو ردیف نخود، یک ردیف زیره سبز + سه ردیف نخود، دو ردیف زیره سبز + چهار ردیف نخود، چهار ردیف زیره سبز + شش ردیف نخود) و کشت خالص دو گونه بودند. ترکیب‌های مختلف کشت مخلوط تأثیر معنی‌داری (01/0p≤) بر عملکرد و میزان اسانس دانه زیره سبز داشت. بالاترین عملکرد دانه (68/826 کیلو گرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیکی (78/2570 کیلوگرم در هکتار) مربوط به کشت خالص زیره سبز و کمترین مقادیر عملکرد دانه (400 کیلوگرم در هکتار) و بیولوژیکی (33/1133 کیلوگرم در هکتار) مربوط به کشت مخلوط نواری یک ردیف زیره سبز + سه ردیف نخود بود. درصد اسانس در تمامی تیمارهای کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص به دست آمد.
کلیدواژه ها