ارزیابی عملکرد کمی و محتوی اسانس شوید در الگوهای مختلف کشت مخلوط با شنبلیله

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار گروه گیاهان دارویی مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه
2استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3مدرس دانشگاه پیام نور مرکز نقده
چکیده
به منظور بررسی و مقایسه الگوهای مختلف کشت مخلوط ردیفی شوید و شنبلیله بر عملکرد کمی و کیفی شوید، آزمایشی در مزرعه‌ای واقع در استان آذربایجان غربی-شهرستان نقده در سال زراعی 91- 1390 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار به اجرا در آمد. تیمار‌ها شامل کشت مخلوط ردیفی (یک ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله) و کشت مخلوط نواری (دو ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، دو ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید، سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید، دو ردیف شوید + دو ردیف شنبلیله) و کشت خالص شوید و شنبلیله بودند. نتایج نشان داد که اثر الگوی کشت مخلوط ردیفی با شبنلیله بر عملکرد بیولوژیکی و دانه و درصد اسانس شوید مورد بررسی معنی‌دار (01/0p≤) بود. بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیکی شوید از کشت مخلوط نواری سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله به ترتیب برابر با 860 و 67/4816 کیلو‌‌گرم در هکتار و کمترین مقادیر عملکرد دانه و بیولوژیکی از کشت مخلوط نواری سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید به ترتیب برابر با 7/516 و 33/3119 کیلو‌گرم در هکتار حاصل شد. درصد اسانس در تمامی تیمار‌های کشت مخلوط بالاتر از تیمار کشت خالص بود.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of Quantitative yield and essential oil content of dill (Anethun graveolens L.) in different intercropping patterns with fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)
Authors
Abstract
In order to evaluate the comparison of different intercropping patterns of dill (Anethun graveolens L.) with fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) on quantitative yield and essential oil content of dill, a field experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications and eight treatment at the farm located in West Azerbaijan province, Nagadeh, Iran during growing reason of 2011-2012. Treatments included row intercropping (one row of fenugreek + one row of dill), strip intercropping (two rows of dill + one rows of fenugreek, three rows of dill+ one rows of fenugreek, two rows of fenugreek + one rows of dill, three rows of fenugreek + one rows of dill, two rows of fenugreek + two of dill) and monoculture dill and fenugreek. The results showed that intercropping patterns had significant effect on seed yield, biological yield and essential oil content of dill. The highest seed yield and biological yield of dill were achieved in three rows of dill+ one rows of fenugreek with 860 and 4816.67 kg.ha-1, respectively. The lowest grain yield and biological yield of dill were achieved in three rows of fenugreek+ one rows of dill with 516.7 and 3119.33 kg.ha-1, respectively. The essential oil percentage of all treatments was higher than monoculture.