واکنش گندم و علف‌هرز دم روباهی باریک به تنش شوری

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده
به منظور بررسی اثر تنش شوری بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم1 در رقابت با علف‌هرز دم روباهی2 آزمایشی گلخانه‌ای در سال 1391 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل 5 سطح شوری (2، 4، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر و آب معمولی (4/0) به عنوان شاهد) و 2 سطح با علف‌هرز و بدون علف‌هرز بود. نتایج نشان داد که هیچ یک از تیمارها تاثیر معنی‌داری بر وزن دانه در سنبله، تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه نداشتند اما وزن هزار دانه بطور معنی‌داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت. بیشترین عملکرد دانه در تیمار بدون علف‌هرز و سطح شوری 6 دسی زیمنس بر متر (2/2 گرم در گلدان) بدست آمد. بیشترین حجم پروتئین دانه گندم (8/18 درصد) در بالاترین سطح شوری به دست آمد. با افزایش سطح شوری میزان سدیم در کل بوته علف‌هرز و ریشه و شاخساره گندم بطور معنی‌داری افزایش یافت. بیشترین وزن خشک علف‌هرز در غلظت 6 دسی زیمنس بر متر و کمترین وزن خشک آن در بالاترین سطح شوری مشاهده شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Wheat and Foxtail Grass Responses to Salinity Stress
Authors
Abstract
To determine the effects of salt stress on wheat3 yield and yield components, in competition with foxtail grass4 weed, a study conducted under controlled conditions during 2011-2012 in College of Agriculture, Shiraz University. The experiment was factorial based on completely randomized design with three replications. Treatments included five levels of saline irrigation water with EC of 2, 4, 6, 8 dS m-1 along with tap water as control and two levels of weedy and weed-free. Grain yield, grain number per spike, and grain weight per spike were not significantly affected by treatments but 1000-grain weight was significantly affected. The highest grain yield (2.2 g pot-1) was achieved at 6 dS m-1 and weed-free treatments. The highest protein content (18.8%) at the highest salinity level was observed. An increase in Na+ in both shoots and roots of wheat and the whole plant of weed were found with an increase in the NaCl concentration. The highest weed dry weight was observed at 6 dS m-1 and the lowest one at the highest salinity level.