بررسی اثرات دگرآسیبی عصاره آبی بنه زعفران بر رشد گیاهچه‌ای منداب در شرایط آزمایشگاهی

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران
2گروه پژوهشی زعفران، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
چکیده
مطالعه امکان کاشت همزمان زعفران با برخی گیاهان زراعی نیازمند انجام آزمایشاتی مقدماتی جهت شناخت اثرات دگرآسیبی احتمالی متقابل بین زعفران و گیاهان همراه می‌باشد. در این راستا اثرات دگرآسیبی بنه زعفران بر جوانه‌زنی و رشد اولیه گیاه زراعی منداب مطالعه شد. برای این منظور آزمایشی در سال 1392 در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی سرایان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و پنج تیمار انجام گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل سطوح مختلف عصاره بنه زعفران (0 ، 75/0 ، 5/1 ، 3 و 6 درصد) بود. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی بر روی تمامی شاخص‌های جوانه‌زنی و رشد گیاهچه‌ای منداب معنی‌دار بود. حداکثر درصد جوانه‌زنی گیاه منداب در غلظت صفر درصد عصاره بنه مشاهده شد (92 درصد). با افزایش غلظت عصاره، درصد جوانه‌زنی کاهش یافت، به طوری که حداقل میزان جوانه‌زنی در غلظت شش درصد بنه (72 درصد) به دست آمد. روند نسبتاً مشابهی در مورد صفات سرعت جوانه‌زنی و نیز طول و وزن خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه مشاهده گردید.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of allelopathic effects of saffron corms extract on early growth of arugula under laboratory conditions
Authors
Abstract
Saffron (Crocus sativus L.) intercropping with other plants needs to preliminary investigations on the possible allelopathic effects between saffron and selected crop. In current study the effect of corm extract of saffron on germination and seedling growth of arugula (Eruca sativa Mill.) was investigated based on a Completely Randomized Design with three replications at crop physiology laboratory of Agriculture Faculty of Sarayan, Birjand University in 2013. Experimental treatments were consisted of different levels of saffron corm extracts including 0, 0.75, 1.5, 3 and 6%. Results showed that the effect of experimental treatments was significant on all germination and early seedling growth indices of arugula. The highest amount of germination percentage was obtained at control treatment (92%), but with increasing in extract concentration, this index decreased, so that the lowest value of germination percentage was gained in highest concentration of corm extract (72%). Relatively similar results were observed about the germination rate and root and plumule length and dry weights.