ارزیابی برخی از ارقام برنج براساس صفات مرتبط با تحمل به جوانه زنی پیش از برداشت

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (194.87 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
2اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﮔﺮوه زراﻋﺖ و اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت، داﻧﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﻛﺸﺎورزی، داﻧﺸﮕﺎه ﮔﻴﻼن
3داﻧﺸﻴﺎر ﮔﺮوه زراﻋﺖ و اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت، داﻧﺸﻜﺪه ﻋﻠﻮم ﻛﺸﺎورزی، داﻧﺸﮕﺎه ﮔﻴﻼن
4اﺳﺘﺎدﻳﺎر ﭘﮋوﻫﺶ اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت، ﻣﻮﺳﺴﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﺑﺮﻧﺞ ﻛﺸﻮر
چکیده
فقدان خواب بذر یکی از دلایل اصلی برای جوانه زنی قبل از برداشت در مزارعی است که تحت شرایط آب و هوای مرطوب قرار
دارند. در این تحقیق ده رقم برنج شامل سفیدرود، کادوس، درفک، طارم امیری، شاهپسند، بی نام، دم سفید، دم زرد، غریب، بجار در
قالب طرح بلوک کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان کشت و صفات مهم مرتبط با جوانه زنی پیش
از برداشت همچون درصد جوانه زنی و میزان فعالیت آنزیم آلفا امیلاز اندازه گیری شد. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد بین درصد
(r= 0/ و فراوانی دانه جوانه زده در یک سانتیمتر خوشه ( 996 (r= 0/ جوانه زنی پیش از برداشت با میزان فعالیت آلفا آمیلاز( 801
همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ارقام مورد بررسی به لحاظ صفات مرتبط با جوانه زنی پیش
از برداشت از تنوع بالایی برخوردارند همچنین بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها ارقام به لحاظ این صفات در گروه های مختلف
جای گرفتند. در مجموع بر اساس نتایج این تحقیق رقم بومی دم سفید به عنوان متحملترین و رقم اصلاح شده درفک حساسترین
رقم نسبت به صفت جوانه زنی پیش از برداشت شناسایی شد
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of some Rice cultivars for traits related to pre-harvest sprouting tolerance
Authors
Abstract
Abstract:
The lack of seed dormancy is one of the main reasons for pre-harvest sprouting in farms that are under wet
weather condition. In this study ten cultivars consist Sefidrud, Kadoos, Dorfak, Taromamiri, Shahpasand,
Binam, Domsefid, Domzard, Garib, Bjar were cultivated in Agricultural Research Station, University of
Guilan as a randomized complete block design and important traits related to pre-harvest sprouting such as
germination percentage and alpha-amylase enzyme activity were measured. The correlation results showed
between the percentage of pre-harvest sprouting and alpha-amylase activity (r=0.801) and the number of
germinated seeds in a cm of panicle (r=0.996) there are a significant positive correlation. Result of variance
Analysis of variance showed the cultivars have a high variation for traits related to pre-harvest sprouting.
Also base on the result of comparision avrage, cultivars were placed as above traits in different categories.
Overall based on the study Domsefid native curtivar as tolerant and Dorfak improved were identified as a
sensetive cultivar in compare with pre-harvest sprouting.
Keywords
Alpha amylase, germination, rice, Seed dormancy