ارزیابی تنوع ژنتیکی عملکرد و اجزا عملکرد غده 30 ژنوتیپ سیب‌زمینی با استفاده از تجزیه عامل‌ها

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی تنوع ژنتیکی تعداد 30 ژنوتیپ سیب‌زمینی طی دو سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل انجام شد. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که بین ژنوتیپ‌ها از لحاظ صفات تعداد ساقه اصلی در بوته، ارتفاع بوته، تعداد و وزن غده کل و قابل فروش در بوته، عملکرد غده قابل فروش، تعداد روز تا غده‌زایی و درصد ماده خشک اختلاف معنی‌داری وجود دارد. صفات تعداد ساقه اصلی در بوته، ارتفاع بوته، تعداد و وزن غده کل و قابل فروش در بوته، عملکرد غده قابل فروش دارای تنوع بالا و صفات تعداد روز تا غده‌زایی و درصد ماده خشک دارای تنوع نسبتا بالا بودند. در تجزیه عامل‌ها 3 عامل مستقل از هم مجموعا 23/75 درصد از تنوع را توجیه نمودند. عامل اول، عامل عملکرد غده (صفات عملکرد غده قابل فروش و وزن غده کل و قابل فروش در بوته)، عامل دوم، عامل اجزا عملکرد (صفات تعداد غده کل و قابل فروش در بوته، ارتفاع بوته و تعداد ساقه اصلی در بوته) و عامل سوم، عامل فنولوژی (صفت تعداد روز تا غده‌زایی) نامگذاری شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of genetic diversity for tuber yield and yield components in 30 potato genotypes with the use of Factor analysis
Authors
Abstract
This study was conducted to investigate the genetic diversity of 30 potato genotypes at Agricultural and Natural Resources Research Station of Ardabil during two years. The ANONA results showed that there were significant differences among genotypes in main stem number per plant, plant height, total and marketable tuber number and weight per plant, marketable tuber yield, days number till tuberization and dry matter percent. The main stem number per plant, plant height, total and marketable tuber number and weight per plant and marketable tuber yield had the high diversity and days number till tuberization and dry matter percent relatively high diversity. In factor analysis, three independent factor total 75.23% of the variation explained. The first factor, tuber yield (marketable tuber yield, total and marketable tuber weight per plant), the second factor, the tuber yield components (total and marketable tuber number per plant, plant height and number of main stems per plant) and the third factor, the phenology factor (days number till tuberization) was named.