تأثیر هیدروفسفات پتاسیم بر جوانه زنی و رشد گیاهچه برنج

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (166.9 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر ونهال،کرج
چکیده
آزمایش‌به‌صورت فاکتوریل براساس طرح پایه کاملاً تصادفی با چهارتکرار در شرایط آزمایشگاه اجراشد. فاکتورهاشامل‌سه‌رقم‌برنج(فجر،شیرودی‌وطارم) وسه بسترپرایمینگ هیدروفسفات‌پتاسیم5/0، هیدروفسفات پتاسیم2/0 درصد، آب، در مدت زمان 24 ساعت و دمای25 درجه سانتی‌گراد مورد آزمایش قرار گرفتند وبذرهای بدون پرایمینگ به عنوان شاهد استفاده شدند. اثر متقابل رقم و تیمار بذر برکلیه صفات مورد مطالعه معنی دار شد و ارقام مورد آزمایش نسبت به تیمارهای استفاده شده عکس العمل متفاوتی را نشان دادند، کلیه تیمارها دررقم طارم در مقایسه با شاهد باعث افزایش در سرعت جوانه زنی، افزایش طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه شدند. اما در این رقم تیمارهای پرایمینگ بذر در مقایسه با شاهد(بذر بدون پرایمنگ) تأثیرمثبت معنی داری بر وزن خشک گیاهچه و درصد جوانه زنی نهایی نداشتند. تیماربذری هیدروفسفات‌پتاسیم 2/0 درصد دررقم فجر وهیدروفسفات‌پتاسیم 2/0 درصد و 5/0 درصد در رقم شیرودی باعث افزایش درصد جوانه زنی نهایی گردیدند، به علاوه در این دو رقم کلیه تیمارها در مقایسه با شاهد باعث افزایش درسرعت جوانه زنی شدند. اما دردو رقم شیرودی و فجر تیمارهای پرایمینگ بذرتأثیر مثبت معنی داری بررشد ریشه چه، رشد طولی گیاهچه و وزن خشک گیاهچه در مقایسه با شاهد را نداشتند. که این نتایج ناشی از تفاوت ژنتیکی بین ارقام می باشد که عکس العمل متفاوتی را نشان دادند.
کلیدواژه ها