بررسی تأثیر دمای انبار بر بنیه بذر برنج

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر ونهال،کرج
چکیده
آزمایش به‌صورت فاکتوریل دوفاکتوره با طرح پایه کاملاً تصادفی در آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات ثبت، کنترل و گواهی بذر و نهال کرج انجام گرفت. فاکتور اول شامل دو رقم برنج، فجر و شیرودی و فاکتور دوم دماهای انبار داری شاملC° 5 و دمای متناوب C° 30-20بودند. در این تحقیق صفاتی از قبیل قوه نامیه، درصد جوانه زنی نهایی، سرعت جوانه زنی و هدایت الکتریکی بذرها بعد ازچهارماه انبارداری در دماهای فوق اندازه گیری شدند. نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که دمای انبار داری C°5 نسبت به دمای انبار داری متناوب C°30-20 در کلیه صفات مورد آزمایش بجز طول ساقه چه برتری نشان داد و دیگر اینکه در مقایسه بین دو رقم در طی دوره 4 ماه انبار داری، رقم شیرودی قوه نامیه و درصد جوانه زنی نهایی خود را در مقایسه با فجر بهتر حفظ نمود، در حالی که رقم فجر نیز از رشد گیاهچه بهتری ( طول ساقه چه، ریشه چه و گیاهچه بلند تر) در مقایسه با رقم شیرودی برخورداربود و این شاید ناشی از تفاوت ژنتیکی دو رقم در این شرایط آزمایشی باشد.با اینکه بذرها دردودمای انبار داری از نظر هدایت الکتریکی تفاوت معنی داری را نشان ندادند، اما بذرهای انبار شده در دمای C°5 از هدایت الکتریکی بیشتری در مقایسه با دمای متناوب C° 30-20 برخوردار بودند. به طور کلی توصیه می شود که ارقام برنج مورد آزمایش را حتی الامکان در دماهای پائین C°5-4 با تهویه مناسب نگهداری شوند، چرا که کیفیت خود را در این دما بهتر حفظ می نمایند.
کلیدواژه ها