بررسی اثرات مقادیر مختلف بذر بر اجزای عملکرد، عملکرد و میزان روغن سویا

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (128.2 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات تهران
2هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران
3هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات تهران
چکیده
به منظور بررسی اثرات مقادیر مختلف بذر برروی اجزای عملکرد، عملکرد و میزان روغن ارقام سویا، آزمایشی به صورت طرح کرت‌های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در منطقه دشت ناز مازندران در سال زراعی 1392 اجرا گردید. مقادیر بذر 55، 70 و ‌85 کیلو‌گرم در هکتار به عنوان عامل اصلی و ارقام سویا شامل ساری (JK) ، تلار(BP )، کاسپین(033 )، نکادر(032)، کتول ( D.P.X) و سحر (Pershing ) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر میزان بذر بر تمامی صفات به استثناء تعداد دانه در غلاف دارای اثر معنی دار بوده است. ارقام نیز از نظر کلیه خصوصیات مورد بررسی دارای اختلاف معنی داری بودند. معنی دار نبودن اثر متقابل میزان بذر و رقم برای صفات مورد بررسی نشان داد که تغییرات اغلب صفات مزبور در ارقام مورد مطالعه در تمامی سطوح بذری دارا روند مشابهی بوده است. ارقام ساری و نکادر با برخورداری از تعداد غلاف بیشتر از عملکرد دانه بالایی برخوردار بوده اند. میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ های مورد بررسی برای سه سطح بذری55، 70 و ‌85 کیلو‌گرم در هکتار به ترتیب برابر 2999، 3246 و 2700 کیلوگرم در هکتار بوده است که از نظر آماری در دو گروه قرار گرفتند.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of different seed rates effects on yield components, seed and oil yields in soybean varieties
Authors
Abstract
In order to evaluation of different seed rates on yield components, seed and oil yields of soybean varieties, an experiment was laid out in split-plot based on randomized complete block design with four replications at Dashtenaz region of Mazandaran province in 2013. Main plot was seed rates including 55, 70 and 85 kg.ha-1 and sub sub plots were six soybean cultivars including Sari (JK), Telar (BP), Caspian (033), Nekador(032), Katol(DPX) and Sehar(Pershing). Results showed that seed rates had significant effects on all the traits except seeds per pod. The varieties were different for all the traits. Non significant interaction effects of seed rates and cultivars for most of the traits indicating that variations of the traits of each cultivar had similar trend in different seed rates. The varieties including Sari and Nekador with high mean values of seed number had high mean values of seed yield. Average seed yield of the genotypes for 55, 70 and 85 kg.ha-1 were 2999, 3246 and 2700 kg.ha-1 , respectively.
Key words: yield components, oil content, soybean, seed yield and seed rates.