تاثیر روش های متفاوت کاربرد سالیسیلیک اسید بر تحمل به تنش شوری در جو

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی‌ارشد
2استاد زراعت
3دانشجوی دکتری زراعت
4دانشیار علوم باغبانی
5استادیار زراعت دانشگاه شیراز
چکیده
در پژوهش حاضر تاثیر روش‌های متفاوت کاربرد سالیسیلیک‌اسید بر تحمل تنش شوری در جو، به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1392، بررسی شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سطوح کاربرد سالیسیلیک‌ اسید (شاهد، پرایمینگ، محلول‌پاشی در مراحل استقرار کامل، برجستگی دوگانه و گلدهی) و سطوح تنش شوری (شاهد، 6 و12 دسی‌زیمنس برمتر) بود. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش وزن هزاردانه، عملکرد دانه و بیولوژیک، شاخص برداشت و غلظت پتاسیم و افزایش غلظت سدیم گردید؛ که این تغییرات با افزایش شدت شوری، بیشتر شد. شوری 12 دسی‌زیمنس برمتر باعث کاهش 1/30، 1/25 و 2/8 درصدی به ترتیب در عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت گردید. کاربرد سالیسیلیک اسید باعث بهبود همه صفات اندازه‌گیری شده گردید. با کاربرد سالیسیلیک اسید غلظت پتاسیم افزایش و غلظت سدیم کاهش یافت و موجب افزایش نسبت غلظت پتاسیم به سدیم گردید. بیشترین اثرات مثبت سالیسیلیک اسید به صورت محلول پاشی در مرحله استقرار و پس از آن به صورت پرایمینگ مشاهده شد. بیشترین عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و کاربرد سالیسیلیک اسید در مرحله استقرار به دست آمد، در حالی‌که کمترین درصد کاهش عملکرد دانه ناشی از شوری در تیمار کاربرد سالیسیلیک‌اسید به صورت پرایمینگ مشاهده شد. به طورکلی، بیشترین تاثیر مثبت سالیسیلیک اسید در حالت کاربرد آن در مرحله استقرار گیاهچه بود.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of salicylic acid application methods on barley yield and its components under salt stress conditions
Authors
Abstract
The effect of different methods of salicylic acid (SA) application on salinity tolerance in barley was examined as a factorial experiment based on completely randomized design at College of Agriculture, Shiraz University during 2013. The treatments included five levels of SA application (no used, seed priming and foliar application at complete establishment, double ridges and anthesis) and three salinity levels (no stress, 6 and 12 dS m-1). The results showed that salt stress decreased thousand grain weight, grain yield, biological yield, harvest index and K+ and increased Na+. These changes were greater at the higher salinity levels. Salt stress at 12 dS m-1 caused 30.1, 25.1 and 8.2% reduction in grain yield, biological yield and harvest index, respectively. Application of SA improved all measured characters. Furthermore, SA could compensate such adverse effects of salinity, i.e SA application increased K+ and decreased Na+ concentration and so enhanced K+/Na+ ratio. The highest positive effect of SA was observed for foliar application at establishment following by priming. The highest grain yield was obtained from SA foliar application at establishment under no stress conditions; while the lowest yield reduction due to salinity was observed in SA seed priming. Overall, the highest positive impact of SA was found in foliar application at establishment.