تاثیر تغییرات مبدا و مقصد بر عملکرد دانه و میزان روغن آفتابگردان

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
دکتری فیزیولوژی دانشگاه فردوسی مشهد و عضو هیئت علمی بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده
به منظور بررسی اثرات تفاوت فراهمی مواد اسیمیلات در عملکرد دانه آفتابگردان و اجزای آن، آزمایشی در سال زراعی 1389 به صورت طرح بلوک‏های کامل تصادفی در ایستگاه زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارها شامل حذف برگ D1 (حذف 3/1 برگ‏های پایینی)، D2 (حذف 3/1 برگ‌های میانی) و حذف دانهS1 (حذف 3/1 دانه حاشیه‌ای) وS2 (حذف 3/1 دانه‏ی مرکزی) هر کدام در دو سطح و یک تیمار شاهد (بدون حذف برگ و دانه) بود. نتایج نشان داد که در مقایسه با تیمار شاهد، عملکرد دانه با حذف برگ و دانه کاهش یافت اما محل حذف برگ و دانه اهمیت زیادی دارد. عملکرد دانه، تعداد دانه و درصد روغن در اثر حذف دانه‌های مرکزی کاهش معنی‌داری یافتند، در حالی که حذف دانه‏های حاشیه‌ای کاهش معنی‌داری نسبت به شاهد نشان نداد. حذف برگ‌های میانی نسبت به برگ‌های پایینی باعث کاهش بیشتری در وزن هزار دانه و عملکرد دانه شد. عملکرد دانه در هر دو شرایط حذف برگ(r=0.89) و حذف دانه(r=0.91) رابطه مثبت و معنی‏داری (p<0.01) با تعداد دانه در طبق داشت. تنک کردن دانه‏ها(بزرگ کردن اندازه مبدا به ازای هر فندقه)، سبب کاهش درصد فندقه خالی و افزایش وزن خشک دانه‌های باقی مانده شد که این نشان دهنده غلبه محدودیت مبدا بر مقصد آفتابگردان در توسعه دانه می‌باشد.
کلیدواژه ها
 
Title
The effect of sink and source variations on seed yield and oil percentage of sunflower
Authors
Abstract
In order to investigate the effect of variation assimilates supply on grain yield and its component, a field experiment was conducted in 2010 at the College of Agriculture in Shiraz University. The experimental design was randomized complete block design (RCBD) with four replications. Treatments were a combination of leaf defoliation (D1= 1/3 lower leaves and D2= 1/3 central leaves) and grain removal (S1= 1/3 marginal and S2= 1/3 central seeds). A check treatment (without leaf defoliation and grain removal) also included in the experiment. Result indicated that seed yield reduced as a result of partial defoliation or grain removal, as well as that the position of removed leaves and grain play an important role in yield. Seed oil percentage of sunflower significantly decreased as a result of grain removal of central, while grain removal marginal had no significant effect on grain yield. Middle leaves removal caused greater reduction in 1000 grain weight and grain yield. Seed yield had a positive and significant (p<0.01) relationship with seed number per head in both leaf (r=0.89) and grain (r=0.91) removal. Seed thinning (great source per each sink) caused lower percentage of empty seed and increased remained-seed weight, it shows that sunflower is source limited in seed developing.