بررسی تاثیر تنش شوری بر خصوصیات جوانهزنی و رشد اولیه گیاهچه برخی علفهای هرز
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2هیئت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
به منظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه علفهای هرز سلمهتره (Chenopodium album L.)، علف جارو (Kochia scoparia L.)، جو دره (Hordeum spontaneum L.) و سوروف (Echinochloa crus-galli L.) آزمایشی به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش سطح شوری شامل غلظتهای 0، 100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار و در چهار تکرار انجام شد. صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه، طول ریشهچه، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برای تمامی صفات مورد مطالعه بین علفهای هرز اختلاف بسیار معنیداری وجود دارد. همچنین اثر سطوح مختلف تنش شوری روی صفات مورد مطالعه بسیار معنیدار بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری، همه صفات اندازهگیری شده در تمامی گونهها کاهش یافتند ولی روند کاهش در گونههای مورد مطالعه، متفاوت بود. با افزایش مقدار شوری، علف جارو کمترین و جو دره بیشترین کاهش را برای جوانهزنی و مولفههای رشد گیاهچه نشان دادند. در شوری 500 میلیمولار، جوانهزنی هیچ یک از علفهای هرز متوقف نشد.
کلیدواژه ها
Title
Effect of salinity stress on germination characteristics and initial
seedling growth of some weeds species
Authors
Abstract
In order to study the effect of salinity stress on germination characteristics and seedling growth of Lambsquarter (Chenopodium album L.), Kochia (Kochia scoparia L.), Wild barley (Hordeum spontaneum L.) and Barnyard grass (Echinochloa crus-galli L.) species, the experiment was conducted in germination stage as a factorial experimental based on completely randomized design with four replications. Salinity levels applied were 0, 100, 200, 300, 400 and 500 mmol/L. Traits of percentage of germination, rate of germination, plumule length, radicle length, seedling length, seedling dry weight, and seedling vigor index was measured. Analysis of variance showed that for all the traits studied, there is a very significant difference between weeds. Also, the effect of different levels of salinity on the traits was very significant. The results showed that with increasing salinity level, all measured traits were reduced in all species, but the decline in the studied species was different. With increasing salinity level, Kochia and Wild barley were minimum and maximum reduction in germination and seedling growth factors, respectively. At 500 mmol/L salinity, none of weeds germination has stopped.