تاثیر سرمادهی مرطوب و خراش‏دهی بر جوانه‏زنی بذر بنه (Pistacia atlantica Desf.)

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناسی‏ارشد گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
2گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده
به‏منظور مطالعه اثر تیمارهای سرمادهی مرطوب و خراش‏دهی بر جوانه‏زنی بذر بنه، آزمایشی بصورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد (عدم خراش‏دهی و سرمادهی)، سرمادهی در دمای 4 درجه‏ سانتی‏گراد به مدت 2، 4 و 6هفته، خراش‏دهی با سمباده، خراش‏دهی با اسیدسولفوریک 98% به مدت 10، 20 و 40 دقیقه، آب گرم 70 و 90 درجه سانتی‏گراد به مدت 10 دقیقه بود. نتایج نشان داد که خراش‏دهی با سمباده و خراش‏دهی با اسیدسولفوریک 98% به مدت 20 دقیقه به‏ترتیب با 13/89 و 67/88 درصد بیشترین تاثیر و تیمار شاهد و سرمادهی در دمای 4 درجه سانتی‏گراد به مدت
2 هفته به‏ترتیب با 13/11 و 43/10 درصد کمترین تاثیر را را بر درصد جوانه‎زنی بذر بنه گذاشتند. تیمار سرمادهی نیز موجب بهبود جوانه‏زنی شد بطوریکه با سرمادهی بذر به مدت 6 هفته درصد جوانه‏زنی به 53/68 درصد افزایش یافت.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of stratification and scarification on seed germination of Pistacia atlantica Desf.
Authors
Abstract
To study the effects of stratification and scarification treatments on seed germination of Pistacia atlantica seeds, an experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments were control (no scarification and stratification), stratification at 4 ° C for 2 , 4 and 6 weeks, scarification with sandpaper, scarification with 98% sulfuric acid for 10, 20 and 40 min , 70 and 90 ° C hot water for 10 minutes. Results showed that scarification with sandpaper and 98% sulfuric acid for 20 minutes with 89.13% and 88.67% germination respectively were the most effective and control and stratification at 4 ° C for 2 weeks with 11.13% and 10.43% respectively had less impact on seed germination of Pistacia atlantica Desf. Stratification also improved seed germination, so that with stratification at 4 ° C for 6 weeks, germination percentage increased to 68.53 percent.