ارزیابی صفات مورفولوژیک و تعیین مهمترین اجزای عملکرد زیره سبز(Cuminum cyminum L.)
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناس ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان
2دانشیار،گروه بیوتکنولوژی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان
3استادیار، گروه زراعت واصلاح نباتات، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده
به منظور تعیین روابط میان عملکرد و اجزای آن در گیاه دارویی زیره سبز آزمایشی تحت شرایط تنش خشکی و نرمال اجرا گردید. صفات اندازهگیری شده شامل: ارتفاع، تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه میباشند. تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپها اختلاف معنیداری وجود دارد. در مطالعهی ضرایب همبستگی بین عملکرد دانه با همه صفات همبستگی مثبت و معنیداری دیده شد بیشترین همبستگی تحت استرس خشکی با عملکرد بیولوژیک و تعداد چتر در بوته داشت که نشان دهنده تاثیر این صفات در تحمل به خشکی در این گیاه میباشد. بطور کلی و بر اساس نتایج حاصل از تجزیه علیت صفت تعداد چتر در بوته به دلیل اثر مستقیم بالا بر عملکرد در هر دو شرایط به عنوان مهمترین جز عملکرد دانه تعیین گردید که در برنامههای به نژادی جهت بهبود عملکرد دانه و تولید ژنوتیپهای پر محصول بایستی مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژه ها
Title
Evaluation of morphological traits and their relationship with yield in
cumin (Cuminum Cyminum L.)
Authors
Abstract
To evaluate the response of drought tolerance in medicinal plant, cumin , an experiment in normal and drought conditions were conducted. Different traits such as: height, branch, umbel per plant, seed per umbel, 1000-seed weight, biological and seed yield were measured. Analysis of variance showed significant differences among genotypes. Study of correlation showed positive and significant correlation between grain yield and all traits. The most correlation under drought stress showed with biological yield and number of umble per plant which explain their effect on drought resistance. In conclusion, due to a direct effect on the performance of both of the criteria, number of umbels per plant is variable trait for determining the production of cumin genotypes. In breeding programs to improve the yield and production of high yielding genotypes should be considered.