تأثیر کدوی تخمهکاغذی در کنترل علفهای هرز در مخلوط سهگانه ذرت (Zea mays L.)، لوبیای چیتی (Phaseolus vulgaris L.) و کدوی تخمه کاغذی(Cucurbita pepo L.)
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
گروه زراعت و اصلاح نبات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر کشت مخلوط بر کنترل علفهای هرز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان رودسر (گیلان) در سال 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل: عامل اول: کدویتخمهکاغذی (60 و 90 سانتیمتر روی ردیف)، ذرت – کدوی تخمهکاغذی (30-60 و 60-90 سانتیمتر روی ردیف)، ذرت – لوبیاچیتی – کدویتخمهکاغذی (30-20-60 و 40-30-90 سانتیمتر روی ردیف) و عامل دوم: دو تیمار وجین دستی و عدم وجین بود. علفهای هرز موجود در مزرعه شش گونه بودند که از بین آنها تاجخروس (L. Amaranthus retroflexus) و پنجهکلاغی (Digitaria sanguinalis L.) علفهای هرز غالب بودند. نتایج نشان داد عملکرد کدویتخمهکاغذی و درصد کنترل علفهای هرز تحت تأثیر سیستمهای کشت و تیمارهای رقابتی قرار گرفت. تیمارهای وجین (53/21درصد) نسبت به عدم وجین (03/16 درصد) در کنترل علفهای هرز برتری نشان دادند که این برتری در سیستمهای کشت خالص و مخلوط قابل مشاهده بود. بالاترین میزان عملکرد کدو نیز در تیمار وجین و در کشتهای خالص مشاهده شد که با تیمار عدم وجین تفاوت معنیداری داشتند. علیرغم کمتر بودن عملکرد کدو در مخلوطهای دوگانه و سهگانه نسبت به کشت خالص، اما افت عملکرد در تیمارهای عدم وجین نسبت به وجین کمتر بود که این امر حاکی پایداری عملکرد و نقش مثبت مخلوطها در کنترل علفهای هرز در تیمارهای رقابت است.
کلیدواژه ها
Title
Effect of naked pumpkin (Cucurbita pepo L.) on weeds control in maize (Zea mays L.), pinto bean (Phaseolus vulgaris L.) and naked pumpkin (Cucurbita pepo L.) triple intercropping systems
Authors
Abstract
In order to study the effects of intercropping systems on weeds suppression, a field experiment was carried out with using randomized complete block design with three replications at Roudsar (Guilan province) in 2013. Treatments consisted of: The first factor: naked pumpkin sole crops (60 and 90 cm on row), maize – naked pumpkin double crops (30-60 cm and 40-90 cm on row) and maize-pinto bean-naked pumpkin triple crops (30-20-60 cm and 60-30-90 cm on row) and the second factor: hand-weeding (H.W) and no-weeding (N.W). The distance between of rows was 60 cm in all treatment. There were six weeds species in experimental field and dominant weeds were Amaranthus retroflexus L. and Digitaria sanguinalis L.. The results showed that cropping systems and competitive treatments (H.W and N.W) had influenced on pumpkin grain yield and percent weed control. Weed control in H.W (21.53%) was better than N.W (16.03%) in all cropping systems (sole, double and triple cropping). The highest pumpkin yield was observed in sole crops and H.W that had significant differences with N.W treatment. The double and triple cropping pumpkin yield was lower than sole cropping. But H.W treatments in comparison with N.W treatments, reduction in yield of intercropping systems was lower than sole cropping. This showed that sustainability performance and positive role intercropping systems in weeds control in N.W treatments.