پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ارقام گندم متفاوت از نظر مقاومت به خشکی، در شرایط تنش کمآبی
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناسی ارشدزراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
2استاد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
3دکتری زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده
این آزمایش در سال 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با پنج تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل آبیاری مطلوب (١٠٠% ظرفیت مزرعه) تنش کمآبی(5٠% ظرفیت مزرعه) و شش رقم گندم (هامون، پیشتاز، مرودشت، شیراز، چمران و سیروان) بودند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی باعث کاهش معنیدار تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، سطح برگ و میزان کلروفیل در تمام ارقام گندم مورد بررسی شد. پاسخ ارقام مختلف به تنش کمآبی متفاوت بود و رقم سیروان و چمران در مقایسه با ارقام دیگر، افت عملکرد کمتری داشتند. تنش کمآبی سبب افزایش میزان فعالیت آنتیاکسیدانهای آنزیمی پراکسیداز و کاتالاز گردید. بین ارقام مختلف گندم نیز از این نظر تفاوت معنیداری وجود داشت به طوری که افزایش میزان فعالیت این آنزیمها در ارقام مقاوم به خشکی سیروان و چمران بیشتر از ارقام دیگر بود. به نظر میرسد که ارقام سیروان و چمران از طریق افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی خود، به عنوان یک مکانیسم دفاعی، از تنش کم آبی آسیب کمتری دیدهاند و در این شرایط عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری داشتند.
کلیدواژه ها
Title
Physiological and biochemical responses of wheat cultivars differing in drought tolerance under terminal water deficit conditions
Authors
Abstract
This experiment was carried out in research greenhouse of College of Agriculture Shiraz University in 2013 using a factorial as randomized complete block design with five replications. The experimental treatments were water stress (100 and 50% F.C.) and wheat cultivars (Sirvan, Chamran, Shiraz, Marvdasht, Hamoun, Pishtaz). The results showed that water stress reduced number of grains per spike, 1000 grain weight, grain yield, leaf area and chlorophyll in all wheat cultivars.Significant differences were found in physiological responses among wheat cultivars. Under water stress, Sirvan and Chamran cultivars had significantly higher growth and yield compared to other wheat cultivars. Water stress increased the activity of catalase and peroxidase. It appeared that Sirvan and Chamran cultivars may be less adversely affected by water stress due to higher antioxidant enzyme activity; and so they had greater grain yield under these conditions.