ارزیابی برخی ویژگیهای مورفولوژیکی نخود (cicer arietinum L.) در کشت مخلوط با جو بهاره (hordeum vulgare L.)
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه
چکیده
کشت مخلوط میتواند به عنوان یکی از راههای افزایش عملکرد و پایداری تولید در واحد سطح مطرح باشد. به منظور بررسی کشت مخلوط جو و نخود در الگوهای مختلف کشت، آزمایشی درمزرعه تحقیقاتی دانشگاه مراغه در سال زراعی 1392 به اجرا درآمد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار و 6 تکرار انجام شد. تیمارها شامل ترکیبات مختلف کشت مخلوط (1:1، 2:1، 3:1 و 2:2) و کشت خالص نخود بود. صفاتی از قبیل ارتفاع گیاهچه، طول ریشه، نسبت اندام هوایی به ریشه و تعداد شاخه و گل در بوته نخود در طول فصل رشد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تعداد شاخه و تعداد گل به طور معنیداری تحت تاثیر نسبت های کشت قرار گرفتند. از لحاظ ارتفاع گیاهچه، عمق نفوذ ریشه و نسبت قسمت هوایی به ریشه بین سیستمهای کشت تفاوت معنیداری مشاهده نشد. بیشترین تعداد شاخه نخود در نسبت 3:1 بدست آمد. همچنین بیشترین تعداد گل نخود بعد از کشت خالص متعلق به نسبت 2:2 بود. ارتفاع گیاهچه، عمق نفوذ ریشه و نسبت قسمت هوایی به ریشه با انجام کشت مخلوط بهبود یافت. بنابراین نتایج تحقیقات ما بیان میکند که در کشت مخلوط میزان و کیفیت نور به طور مستقیم بر ویژگیهای مورفولوژیکی گیاهچه نخود تأثیر میگذارد.
کلیدواژه ها
Title
Evaluation of some morphological traits of chickpea (Cicer arietinum L.) in intercropping with spring barley (Hordeum vulgar L.)
Authors
Abstract
Intercropping is considered for increasing and stability of yield in per unit. In order to evaluating the effect of barley/chickpea intercrop in different planting patterns, a field experiment was conducted at the Agricultural Research Station, University of Maragheh in 2013. Experimental design was randomized complete block design (RCBD) with five treatment and six replications. Treatments included intercropping different combinations (1:1,2:1, 3:1, 2:2 row ratios of barley: chickpea) and chickpea monoculture. Some traits including plant height, root lenght, shoot-root ratio, number of flower and branch were measured during growth season. The results showed that the effect of intercropping was significant on number of branch and flower chickpea. The root length, seedling height and shoot-root ratio were not observed significant differences under the barley-chick pea intercropping system as compared to the chick pea sole cropping system. But this traits with intercropping improved. The greatest value number of branch was obtained from 3:1 ratio. Also the greatest value number of flower was obtained from chickpea monoculture, followed by 2:2 ratio. Therefore, our research results suggest that changes in the quality and amount of light in a barley-chick pea intercropping system both directly affect the morphological characteristic of chick pea.