تأثیر سالیسیلیک اسید بر صفات جوانه‌زنی بذر گیاه عدس (توده محلی صفاشهر) تحت تنش شوری

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج
چکیده
پرایمینگ بذر تکنیکی است که به واسطه آن بذور پیش از قرار گرفتن در بستر کشت از لحاظ فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آمادگی جوانه‌زنی را بدست می‌آورند. سالیسیلیک اسید (SA) نقش اساسی در تنظیم فرآیندهای مختلف رشد، نموگیاه، جذب یون و جوانه‌زنی ایفا می‌کند. به‌منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذر گیاه عدس توسط SA در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل SA در سطوح 1 و 3 میلی‌مولار و هیدروپرایم بعنوان شاهد و شوری در سطوح (0، 50، 150 و 200) میلی‌مولار نمک NaClبود. نتایج نشان داد که اثر متقابل شوری و SA بر درصد، سرعت و یکنواختی جوانه‌زنی بسیار معنی‌دار بود. همچنین طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، وزن خشک آنها و بنیه بذر تحت تأثیر بسیار معنی‌دار شوری قرار گرفت و با افزایش غلظت نمک کاهش معنی‌داری را نشان دادند. بیشترین درصد و سرعت جوانه‌زنی در سطح 1 میلی‌مولار SA و 50 میلی‌مولار نمک حاصل شد. کمترین درصد جوانه‌زنی در سطح 1 میلی‌مولار SA و 200 میلی‌مولار نمک حاصل شد. در مجموع نتایج حاصل نشان داد که پیش‌تیمار بذر توسط 1 میلی‌مولار SA در مناطق نیمه‌شور می‌تواند باعث افزایش سرعت و درصد جوانه‌زنی بذر گیاه عدس شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of Salicylic Acid on Seed Germination of lentil (local variety Safashahr) under Salt Stress
Authors
Abstract
Seed priming is a technique by which seeds before placing the substrates in terms of physiological and biochemical get ready for germination. Salicylic acid (SA) role in the regulation of various processes of plant growth, ion uptake and germination is playing. To evaluate the effect of lentil seeds pretreatment by SA in terms of salinity stress a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments included SA in level of 1 and 3 mM, hydropriming as control and salinity levels (0, 50, 150 and 200 mM NaCl). The results showed that the interaction of salinity and SA on percentage, rate and uniformity of germination was very significant. The root and shoot length and dry weight and seed vigor is affected by salinity significantly and demonstrated a significant decrease with increasing salt concentration. The highest percentage and rate of germination was obtained at 1 mM SA and 50 mM salt. The lowest percentage of germination was obtained in 1 mM SA and 200 mM salt. The results showed that seed priming by 1 mM SA in semi-saline areas can increase germination rate and percentage of the lentils.