تعیین آستانه تحمل به شوری باکتری‌های حل‌کننده فسفات جداسازی شده از مزارع برنج استان مازندران

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (170.49 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دکتری فیزیولوژی مولکولی، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2استاد گروه گیاهپزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3دانشیار و استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
فسفر بعد از نیتروژن به‌عنوان دومین عنصر پرمصرف در گیاهان محسوب می‌شود. این عنصر بعد از مصرف ممکن است به سرعت در خاک تثبیت و یا تبدیل به شکل‌های نامحلول و غیرقابل استفاده برای گیاه شود. به هر حال، برخی از میکروارگانیسم‌ها (از جمله باکتری‌ها) می‌توانند شکل‌های نامحلول فسفر را به شکل‌های محلول تبدیل کرده و باعث افزایش جذب این عنصر توسط گیاه گردند. بنابراین، هدف این مطالعه جداسازی و ارزیابی و تعیین آستانه تحمل به شوری (NaCl درصد) باکتری‌های حل‌کننده فسفات جداسازی شده از منطقه ریزوسفر ریشه برنج استان مازندارن بود. در این آزمایش از بین 53 ایزوله حل‌کننده فسفات جداسازی شده، تنها دو ایزوله با نام‌های M100 و M183 دارای بالاترین کارایی حل‌کنندگی فسفات بودند. همچنین، در این مطالعه برای توصیف رابطه بین مقدار رشد باکتری و درصد نمک حاصل از NaCl و تعیین آستانه تحمل به شوری، از یک معادله لجستیک استفاده شد (با ضریب تبیین 99/0<). نتایج نشان داد که بین ایزوله‌ها از نظر آستانه تحمل به شوری در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی‌داری وجود داشت و مقدار آستانه تحمل به شوری ایزوله‌های M100 و M183 به‌تریتب 30/6 و 23/8 درصد NaCl برآورد گردید. بنابراین، این ایزوله‌ها به دلیل داشتن قدرت حل‌کنندگی فسفات بالا و دامنه تحمل به شوری نسبتاً بالا می‌توانند به عنوان گزینه‌های خوبی جهت تولید کودهای زیستی در آینده باشند.
کلیدواژه ها
 
Title
Determine of tolerance threshold of phospate-solubilizing rhizobacteria isolated from rice paddy soils of Mazandaran province to salt stress
Authors
Abstract
Phosphorus (P) is important for plant growth but in the soil it reacts readily to form insoluble compounds, which are not readily available for a plant’s utilization. However, some soil bacteria may have the ability to solubilize insoluble P and increase P uptake by plants. Therefore, the objective of this study was to evaluate the phosphate solubilization activity of bacteria from the rhizosphere of rice paddy soil in Mazandaran province. Also, part of this study focused on modeling the effect of NaCl% on the growth of these isolates. Two of the most effective isolates from a total of 53 colonies were isolated for this experiment. Based on a sigmoidal trend and a three-parameter logistic model, the salt concentration required for 50% inhibition was 6.30 and 8.23% NaCl for M100 and M183 isolates, respectively. However, there were significant differences between isolates in terms of NaCl tolerance based on their confidence limits and regression analysis (P < 0.001). In conclusion, results of this study reveal that two mentioned isolates could not only solubilize the phosphorus but also tolerate the salt stress. Therefore, these isolates may be considered to be good candidates for biofertilizers production.