تاثیر عصاره آبی اندام‌های مختلف ازمک (Cardaria draba) بر روی خصوصیات جوانه‌زنی کلزا

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناسی دانشگاه یاسوج،
2کارشناس ارشد زراعت،
3هیئت علمی دانشگاه یاسوج
4دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی
چکیده
به منظور بررسی اثرات آللوپاتیک عصاره آبی اندام‌های گل‌آذین و مخلوط برگ و ساقه و ریشه علف‌هرز ازمک و مخلوط کلیه اندام‌ها بر خصوصیات جوانه‌زنی و رشد گیاهچه کلزا، آزمایشی در محیط پتری‌دیش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1390 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل عصاره آبی گل‌آذین، مخلوط برگ و ساقه، ریشه و مخلوط کلیه اندام‌های ازمک در چهار سطح 25، 50، 75 و 100 درصد حجمی و تیمار شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان‌دهنده کاهش درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه و افزایش شدت بازدازندگی جوانه‌زنی در اثر افزایش غلظت عصاره آبی ازمک بود. در این تحقیق عصاره اندام‌های هوایی ازمک اثر فیتوتوکسیک بیشتری نسبت به ریشه داشت. افزایش غلظت عصاره‌ها باعث افزایش شدت بازدارندگی آن‌ها شد. اما در اغلب موارد تفاوت معنی‌داری بین غلظت‌های 75 و 100 درصد عصاره ازمک مشاهده نشد. براساس نتایج این تحقیق می‌توان بیان نمود که ازمک از طریق تولید مواد شیمیایی دارای خاصیت آللوپاتی می‌تواند جوانه‌زنی و رشد کلزا را مختل ‌نماید.
کلیدواژه ها