ارزیابی عملکرد کمی و کیفی نخود زراعی در سیستم های کشت مرسوم، کم نهاده و ارگانیک

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (174.05 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه
چکیده
به منظور مطالعه اثرات سیستم های زراعی بر روی عملکرد سه رقم نخود، آزمایشی در سال زراعی 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه انجام گرفت. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح (سیستم زراعی مرسوم، کم نهاده و ارگانیک) و فاکتور فرعی شامل ارقام (رقم پیروز، بیونیچ و جم) بود. صفات ارتفاع بوته، ارتفاع پایین ترین غلاف، تعداد غلاف در بوته، تعداد بذر در بوته، وزن صد دانه، درصد پروتئین، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد صفات تحت تأثیر رقم واقع شدند ولی بین سیستم‌های کشت و ترکیبات تیماری سیستم کشت و رقم تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. بیشترین تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته متعلق به رقم پیروز بود. همچنین بیشترین میزان وزن صد دانه و درصد پروتئین نخود در سیستم ارگانیک بدست آمد. در نتیجه می‌توان بیان کرد اگر چه عملکرد در نظام‌های زیستی پایین‌ترین مقدار بود ولی با تأثیر مثبت آن بر روی ساختمان خاک به نظر می‌رسد که در بلند مدت می‌توانند موجب افزایش و پایداری عملکرد شوند.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of chickpea (Cicer arietinum L.) quantity and quality yield in Conventional, low input and Organic systems
Authors
Abstract
In order to study the effects of farming systems on three chickpea (Cicer arietinum L.) cultivar, an experiment was conducted at the Agricultural Research Station, University of Maragheh in 2013. Experiment was conducted as split plot bases on randomized complete block design with three replications. Farming system as main factor in three-levels (conventional, low input and organic farming) and three chickpea cultivars were considered as sub-plots (Piroz, Bionich and Jam). Some traits including plant height, number of pod per plant, 100-seed weight, biological yield, grain yield, harvest index and protein concentration were measured. Results showed that traits were affected by cultivars. But between farming systems and farming system×cultivar interaction no significant differences observed. The greatest value number of seed and number of pod were obtained from piroz cultivar. Also the greatest value 100-seed weight and value of protein concentration were obtained from organic farming. Therefore, though the yield was reduced as a result of organic farming, however, positive effect on soil structure, which consequents increase yield in long term can be expected.