اثر تنش سرما و نور بر رنگیزه‌های فتوسنتزی گیاه سویا (Glycine max L.)

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناسی‌ارشدزراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2دانشیار گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده
به‌منظور بررسی اثر تنش سرما در شرایط نوری متفاوت بر مقدار و محتوای کلروفیل و همچنین نشت الکترولیت در برگ گیاه سویا آزمایشی گلخانه‌ای در بهار 1392 در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. به‌این منظور دو رقم سویا (032 و BP) پس از 20 روز رشد در دمای 28 درجه سانتی‌گراد، به مدت 12 روز در معرض تیمار‌های دمایی (5 و 28 درجه سانتی‌گراد) و نوری (2000 و 8000 لوکس) قرار گرفتند. تنش سرما منجربه کاهش میزان کلروفیل a و a+b (17 و 14 درصد) و افزایش نشت الکترولیت (42 درصد) گردید. محتوی کلروفیل در رقم 032 حدود 11 درصد بیشتر از رقم BP بود. شدت نور زیاد محتوی کلروفیل را حدود 23 درصد در تیمار شاهد افزایش داد، درحالیکه افزایش شدت نور تحت تنش سرما اثر معنی‌داری بر محتوی کلروفیل نداشت. تنش سرما میزان کلروفیل b را در رقم BP حدود 25 درصد کاهش داد. شدت نور زیاد، میزان نشت الکترولیت را در رقم 032 (حدود 65 درصد) افزایش داد، درحالیکه این افزایش در رقم BP محسوس نبود. در مجموع نتایج نشان داد که تنش سرما موجب تخریب کلروفیل برگ و غشای سلول‌های گیاهی می‌شود و اثرات تخریبی ناشی از این تنش در شدت‌های نوری بالاتر تشدید می‌گردد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of chilling and light stresses on photosynthetic pigments of soybean (Glycine max L.)
Authors
Abstract
This research aimed to investigate the effect of chilling stress in different light conditions on chlorophyll content and electrolyte leakage in soybean leaves using a greenhouse experiment in 2013. Two soybean cultivars (032 and BP) after 20 days of growth at 28 ° C for 12 days exposed to two temperature (5 and 28 ° C) and light (2000 and 8000 lux) treatments. Chilling stress significantly reduced the chlorophyll a and a+b contents, about 17 and 14% respectively, and increased the electrolyte leakage up to 42 percent. Chlorophyll content in the cultivar 032 was higher than BP, about 11%. High light intensity markedly increased chlorophyll content about 23% in the control treatment, while the plant was grown under chilling stress had no significant response to increasing light level. Amount of chlorophyll b in the cultivar BP declined nearly 25% by chilling. High light intensity (8000 lux) increased rate of electrolyte leakage in cultivar 032 (approximately 65%) while BP cultivar did not show significant response to light intensity. In conclusion, the results showed that chilling stress could damage chlorophyll and plant cell membranes and its harmful effects increased as light intensity increased.