تأثیر سیلیکون بر پارامترهای جوانه‌زنی بذر ارقام مختلف گندم

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشیار گروه زراعت دانشگاه زابل
2دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهی دانشگاه زابل
3دانشجوی دکتری اگرواکولوژی دانشگاه زابل
چکیده
به منظور بررسی تاثیر سیلیکون بر جوانه زنی ارقام مختلف گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. صفات مورد بررسی شامل 4 رقم گندم (پارسی، چمران، پیشتاز، سیوند) و چهار غلظت سیلیکون (0، 20، 40، 60 میلی‌مولار) بودند. عوامل مورد بررسی شامل وزن تر و خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه، سرعت و درصد جوانه زنی، شاخص ویگور و درصد آب گیاهچه بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که اثر سیلیکون بر روی سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه، وزن تر ساقه‌چه و ریشه‌چه معنی‌دار بود، به‌طوری ‌که غلظت 40 میلی‌مولار سیلیکون بیشترین اثر را بر عوامل مورد بررسی نسبت به دیگر غلظت‌ها، نشان دادند. برهمکنش سیلیکون در رقم بر وزن خشک ریشه‌چه و ساقه‌چه، درصد جوانه زنی و آب بافت گیاهچه معنی‌دار بود. رقم پارسی از نظر شاخص ویگور، درصد جوانه زنی و وزن تر ریشه‌چه نسبت به ارقام دیگر برتری نشان داد.
کلیدواژه ها
 
Title
Effects of silicon on seed germination parameters in different wheat cultivars
Authors
Abstract
In order to investigate the effects of silicon on germination in four wheat cultivars, an experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications. In this research, two factors were evaluated: first, four cultivars (Parsi, Chamran, Sivand, Pishtaz) and second, four levels of silicon (0, 20, 40, 60 mM). Investigated characteristics consisted of shoot and root dry and fresh weight, shoot and root length, mean germination time, germination percentage, vigor index and seedling water content. Results showed that silicon effect on mean germination time, germination percentage, shoot and root fresh and dry weight and shoot and root length was significant, and concentrations of 40 mM of silicon had the greatest effect compared with other treatment. Intraction of silicon and cultivar on root and shoot dry weight, germination percentage and seedling water content was significant. Among studied cultivars, the greatest vigor index, germination percentage and root and shoot fresh weight was observed in Parsi.