ارزیابی اثر تنش نمکهای کلرید سدیم و کلرید کلسیم بر مؤلفههای جوانهزنی و رشد گیاهچه رقم بهاره کلزا
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1مربی، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2مدرس پیام نور
چکیده
در این آزمایش تأثیر چهار سطح شوری (0، 50، 100، 150 میلی مول) کلرید سدیم (NaCl) و کلرید کلسیم (CaCl2) بر صفات جوانهزنی رقم کلزای بهاره 21 SPn به صورت طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. حداکثر طول ریشهچه در (100)CaCl2 دیده شد که با (100)NaCl تفاوت معنیداری نداشت. حداقل طول ریشهچه در (150)NaCl حاصل شد. تیمار شاهد دارای حداکثر طول ساقهچه بود و حداقل آن مربوط به تیمار (150)CaCl2 بود. همچنین این تیمار دارای حداقل شاخص بنیه بود که با (150)NaCl و (50)NaCl اختلاف معنیداری از نظر آماری نداشت. جوانهزنی در سطوح بالای شوری به شدت کاهش یافت. افزایش سطوح شوری اثرات منفی کاهشی بر روی سرعت جوانهزنی بذور و حداکثر جوانهزنی بذور بر کلزا داشت. بررسی ضرایب رگرسیون سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه، ماده خشک گیاهچه و سطوح شوری نشان داد که تمامی این صفات رابطه قوی با سطوح شوری داشته و تیمار شاهد دارای بیشترین مقدار در این صفات بوده و همزمان با افزایش سطوح شوری این صفات کاهش یافتند. با افزایش سطح شوری، علاوه بر کاهش تعداد کل بذور جوانه زده، زمان رسیدن به ثبات جوانه زنی نیز افزایش یافت.
کلیدواژه ها
Title
Investigation of CaCl2 and NaCl salinity stress on germination charecterstics and seedling growth of spring Canola
Authors
Abstract
In order to the investigation of CaCl2 and NaCl salinity stress on germination characteristics of spring canola an experiment was done. This study was conducted as compeltly randomized design with four replications. Salinity factor included 4 levels of 0, 50, 150 and 150 mmol CaCl2 and NaCl. Results showed that salinity has significant effect on root length, shoot length and vigor index. Maximum of root length was observed in CaCl2 (100), that there was not significant difference with NaCl(100). The least shoot length was obtained in NaCl(150). Also this treatment has the least vigor index value that there was not significant difference with NaCl(150) and NaCl(50). Germination was significantly decreased as salinity level was increased. Increasing in salinity has the negative effect on germination rate and maximum of germination of canola seed. Investigation of regression coefficient of germination rate, seedling length, and seedling dry matter versus of salinity showed that with increasing of salinity level, these traits were decreased. Mean germination time of germination and maximum of germination were decreased as salinity was increased.