بررسی تاثیر دگرآسیب گیاه دارویی رزماری (Rosmarinus officinalis) بر برخی صفات جوانهزنی و رشد اولیه جودره (Hordeum spontaneum) و گندم
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان
چکیده
آلودگیهای زیست محیطی و ایجاد مقاومت در علفهای هرز نسبت به علفکشها، توجه پژوهشگران را به روشهای کنترل بیولوژیک علفهای هرز، مانند علفکشهای طبیعی جلب کرده است. جودره یکی از علفهای هرز مهم گندم زمستانه در ایران است. بهمنظور بررسی اثرات دگرآسیب غلظتهای عصارهی آبی رزماری (شاهد، 5، 10، 20، 40 و 60 درصد) بر جوانهزنی، رشد ریشهچه و ساقهچه (گندم و جودره)، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملأ تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که اثر غلظت عصارهی آبی رزماری بر درصد و سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه (گندم و جودره) معنیدار بود. و با افزایش غلظت عصارهی آبی اثر بازدارنده آن بر گیاهان تحت تیمار بیشتر بود. کاربرد غلظتهای بالاتر از 10 درصد موجب کاهش بیشتر طول و وزن ساقهچه و ریشهچه جودره نسبت به گندم شد. جودره واکنش بیشتری به عصاره رزماری نشان داد.
کلیدواژه ها
Title
Studying the allelopathic effects of rosemary (Rosmarinus officinalis) on germination and early growth of wild barley (Hordeum spontaneum) and wheat
Authors
Abstract
Environmental pollution and herbicide resistance in weeds resulted in considering biological weed control by researchers. Wild barley (Hordeum spontaneum) is one of the important annual weeds of wheat field in Iran. In order to study the allelopathic effect of different concentrations of aqueous extract (0, 5, 10, 20, 40, and 60%) of rosemary (Rosmarinus officinalis) on germination, radicle and plumule growth of wild barley and wheat, a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications. Results showed that the effect of rosemary extract was significant on germination percentage and rate, radicle and plumule length, radicle and plumule dry weight of treated plants. The inhibitory effect of rosemary increased as increasing the extract concentration. Using concentration higher than 10% resulted in more reduction of radicle and plumule length and weight of wild barley than wheat. Wild barley was more susceptible to rosemary extract than wheat.