بررسی تغییرات میزان کلروفیل تحت شرایط تنش شوری در ژنوتیپ گندم طبسی و لاینهای موتانت
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1داﻧﺸﺠﻮی ﻛﺎرﺷﻨﺎﺳﻲ ارﺷﺪ ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی ﻛﺸﺎورزی، ﮔﺮوه اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت و ﺑﻴﻮﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﻛﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ ﮔﺮﮔﺎن
2دانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
ﺷﻮری ﺧﺎک و آب آﺑﻴﺎری از ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺤﺪود ﻛﻨﻨﺪه ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻴﺎﻫﺎن زراﻋﻲ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺧﺸﻚ و ﻧﻴﻤﻪ ﺧﺸﻚ دﻧﻴﺎ اﺳﺖ. ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ارﻗﺎم ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺷﻮری و ﺑﻬﺒﻮد ﺗﺤﻤﻞ ﮔﻴﺎﻫﺎن، ﻣﺆﺛﺮﺗﺮﻳﻦ روش ﺑﺮای اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد اﺳﺖ. اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﺎ ﻫﺪف ﺑﺮرﺳﻲ ﭘﺎﺳﺦ ﻣﻜﺎﻧﻴﺴﻢﻫﺎی ﺑﻴﻮﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری در ﮔﻨﺪم ﻧﺎن اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﺑﺮای اﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر، ﺗﻐﻴﻴﺮات ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a و b ﺑﺮگ ﮔﻨﺪم، رﻗﻢ ﻃﺒﺴﻲ )واﻟﺪ( و ﻻﻳﻦﻫﺎی ﻣﻮﺗﺎﻧﺖ T-65-7-1 و T-67-60 آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﻣﺤﻴﻂ ﻣﺎﻳﻊ ﻳﻮﺷﻴﺪا، ﺑﻪ روش ﻫﻴﺪروﭘﻮﻧﻴﻚ اﺟﺮا ﺷﺪ. آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار ﺗﺤﺖ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری) 6 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ( ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ )ﻣﺤﻠﻮل ﻳﻮﺷﻴﺪا( اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد، ﻣﻴﺰان ﺗﺠﻤﻊ ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a و b در ﻻﻳﻦﻫﺎی ﻣﻮﺗﺎﻧﺖ T-65-7-1 و T-67-60 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رﻗﻢﻃﺒﺴﻲ ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﻲ داری دارﻧﺪ. ﺑﻌﺒﺎرﺗﻲ ﻻﻳﻦﻫﺎی ﻣﻮﺗﺎﻧﺖ ﻃﻲ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺗﺤﻤﻞ ﻧﺴﺒﻲ ﺑﻴﺸﺘﺮی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رﻗﻢ ﻃﺒﺴﻲ داﺷﺘﻪاند
کلیدواژه ها
Title
Study on chlorophyll changes under the salt stress condition in Tabasi wheat genotypes and mutant lines
Authors
Abstract
Soil and irrigation water salinity are one of the considerable yield determinative agents in dry and semi-arid areas for crops. Identification of tolerant varieties and improvement of plant tolerance are the most effective ways for increasing yield. This experiment aimed on investigating the biochemical mechanisms of salt tolerance in wheat In order to determine the effects of salt stress on amount of a and b chlorophyll in leaves of two genotypes of Triticum aestivum including Tabasi and mutant lines (i.e. T-65-7-1, T-67-60), we performed this experiment in Yoshida in hydroponic method, in factorial and randomized complete design (RCD) with tree replicates. The result implied that a and b chlorophyll accumulation in T-65-7-1, T-67-60 have significant differences in contrast to Tabasi genotype. In the other word, mutant lines which have been under salt stress had more relative tolerance in contrast to Tabasi genotype.
Keywords
Chlorophyll, Salt stress, Mutant, wheat