بررسی اثر رژیم های مختلف آخرین آبیاری بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد ارقام کلزا

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (123.24 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
استادیار، کارشناش ارشد، کارشناس و کمک کارشناش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان
چکیده
به منظور بررسی اثر رژیم های مختلف آخرین آبیاری بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد ارقام کلزا آزمایشی بصورت طرح اسپلیت پلات بر پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سه سال زراعی 1387 ، 1388 و 1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زهک–زابل انجام شد. عامل اصلی آبیاری و در شش سطح: I1-آبیاری در روزت، غنچه دهی، گلدهی، خورجین دهی و آخرین آبیاری 5 روز پس از پایان گلدهی I2-آبیاری در روزت،غنچه دهی،گلدهی و آخرین آبیاری در 20درصد باقی مانده گل روی بوته I3-آبیاری در روزت،غنچه دهی،گلدهی،خورجین دهی و آخرین آبیاری در شروع تغییر رنگ در خورجین های ساقه اصلی I4-آبیاری در روزت، غنچه دهی، گلدهی و آخرین آبیاری در خورجین دهی (50درصد ) I5-آبیاری در روزت،غنچه دهی،گلدهیو آخرین آبیاری در 10 درصد تغییر رنگ در بذور خورجین های ساقه اصلی و I6- آبیاری در روزت،غنچه دهی،گلدهی و رقم بعنوان عامل فرعی در سه سطح شامل( Hayola401 ،RGS003 و ساری گل) بود. نتایج حاصله از تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر سال، بر عملکرد دانه واجزای عملکرد، اثر زمان آبیاری بجز تعداد خورجین در بوته بر عملکرد دانه، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و اثر رقم بر تمام صفات اندازه گیری شده در این تحقیق اختلاف معنی دار از لحاظ آماری داشتند. بالاترین عملکرد دانه در تیمار های I1 وI3 به ترتیب با میانگین 3340 و 3132 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و کمترین عملکرد دانه با میانگین 2519 و2681 کیلوگرم در هکتار به تیمار های I5 و I6 تعلق داشت. در میان ارقام مورد بررسی هیبرید هایولا 401 با 3169 کیلوگرم در هکتار نسبت به ارقام دیگر بالاترین تولید دانه را داشت. می توان نتیجه گیری کرد که در صورت عدم امکان فراهمی آبیاری نوبت پنجم، انجام آخرین آبیاری (نوبت چهارم) می باید، مطابق با تیمار I2، در حد فاصل پایان گلدهی و قبل از شروع تغییر رنگ در خورجین های ساقه اصلی انجام گیرد و در شرایطی که محدویت فراهمی آبیاری اخر نباشد، مطابق با تیمار I3، باید آبیاری نوبت چهارم در خورجین دهی و آبیاری پنجم در شروع تغییر رنگ در خورجین های ساقه اصلی در ارقام کلزای مورد بررسی انجام شود.
کلیدواژه ها
 
Title
Study effect different regimes of final irrigation on yield and components yield of canola cultivars
Authors
Abstract
Abstract: In order to study effect different regimes of final irrigation on yield and components yield of canola cultivars a field experiment was conducted on spilt design based on Randomized Complete Block design with 3 replication in station research zahak during three 2008, 2009 and 2010 years. The time irrigation was given the mainplot at six levelat (I1=irrigation complet in all stages (rosset, buding, flowering, poding and last irrigation 5 day after end flowering), I2=irrigation in rosset, buding, flowerin, and last irrigation in 20 percent remaind flower in plants, I3=irrigation in rosset, buding, flowering, poding and last irrigation in bigning color change in siliqes of origin stem. I4=irrigation in rosset, buding, flowerin, and last irrigation 50 percent poding. T5= irrigation in rosset, buding, flowering, and last irrigation in 10 percent color change in siliqes of origin stem. I6= irrigation in rosset, buding and flowering. Cultivars at three level include (V1= Hyola 401 V2=RGS003 and V3= Sarigol ) in the subplot were given. Results Analysis Variance compound showed that effect year, time irrigation and cultivars on yield and components yield was significant. The highest grain yield,with mean (3240 and 3123 kg/ha respectively) achieved in I1 and I3 treatments and lowest grain yield had, in I6 and I5 treatments with mean (2519 and 2681 kg/ha respectively). Between cultivars, highest grain yield had Hyola 401 hybrid with 3169 kg/ha than cultivars other. Can be concluded that under unavailability of irrigation water fifth, the last irrigation (irrigation four) should be treated in accordance with I2 treatment, in between the end of flowering and before the color change in the main stem. And if not exist restrictions for availability, last irrigation, should be treated in accordance with I3 treatment in canola varieties .