بررسی سازگاری و ویژگیهای زراعی گیاه کینوا در منطقه ایرانشهر
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
2کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان
چکیده
یکی از وظایف تحقیقات کشاورزی بررسی گیاهان جدید و مناسب برای تولید مواد غذایی و ایجاد امنیت غذایی در کشور است. گیاه کینوا که دارای دانه با ارزش غذایی بالایی است بومی کوه های آند در بولیوی ، شیلی و پرو است . پروتین کینوا از نظر کمی و کیفی بهتر از دانه غلات متداول است. جهت بررسی سازگاری و پتانسیل تولید محصول گیاه کینوا بذر سه نمونه زراعی کینوا به نامهای Sajama ,Santamaria و Sajama-Iranshar براساس طرح بلوک های کامل تصادفی در 6 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ایرانشهر کشت شدند. تجزیه واریانس صفات نشان داد عملکرد بذر نمونهها تفاوت خیلیمعنیدار و ازنظر ارتفاع بوته و قطر ساقه اختلاف معنیداری بین ارقام مختلف کینوا وجود داشت. مقایسه میانگین نشان داد که ژنوتیپ Sajama با میانگین عملکرد بذر 8/929 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد بذر را داشت و ژنوتیپ Santamaria با میانگین بذر 5/824 و Sajama-Iranshahr با 3/730 کیلوگرم در هکتار در ردههای بعدی قرار گرفتند. میزان پروتئین نمونهها تفاوت زیادی نداشتند و در حدود 4/12 درصد بود. نتایج این تحقیق نشان داد که کینوا محصولی مناسب برای تولید در منطقه است اگرچه تحقیقات بیشتری در آینده لازم است.
کلیدواژه ها
Title
Investigation on adaptability and agronomic characters of quinoa in Iranshahr region
Authors
Abstract
Agricultural research must investigate for new crops suitable for food production and security in the country. Quinoa (Chenopodium quinoa willd.) is a valuable nutritional plant native to the, Bolivia, Peru and Chile in the Andes Mountains region. Protein of quinoa have higher quality and quantity of that of common cereals. To study adaptability and productivity potential of quinoa 3 genotypes; Sajama, Santamaria and Sajama-Iranshahr were cultivated in Iranshahr research station based on Completely Randomized Block Design in 6 replications. Analysis of variation revealed that there were highly significant differences for yield, high significant differences for plant height and stem diameter between genotypes. The average mean comparison between genotypes showed that Sajama had the highest yield with 929.8 kg/ha, Santamaria and Sajama-Iranshar had 824.5 and 730.3 kg/ha respectively. There wasn't much differences between the genotypes for protein content, that was about 12.4%. The results revealed that quinoa is a proper crop for production in the region; however, more research must be conducted in the future.