ارزیابی میزان انرژی ورودی و خروجی در مزارع گندم آبی و دیم استان کرمانشاه

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
2کارشناسی ارشد آگرواکولوژی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
3دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
چکیده
در بوم‌نظام‌های کشاورزی مدیریت انرژی به‌منظور استفاده کارآمد و پایدار از انرژی و در نهایت کاهش ردپای محیطی امری مهم و تأثیرگذار است. بنابراین این بررسی با هدف ارزیابی و مقایسه انرژی ورودی و خروجی در مزارع گندم آبی و دیم استان کرمانشاه در فصل زراعی 92-91 انجام شد. اطلاعات مربوط به نهاده‌های ورودی و خروجی در هر سیستم از طریق گفتگوهای رو در رو با کشاورزان استان جمع‌آوری گردید و معادل انرژی ورودی و خروجی بر حسب مگاژول در هکتار محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که کل انرژی ورودی در مزارع گندم آبی و دیم به ترتیب، 1/52444 و 2/15638 مگاژول در هکتار بود. مجموع مقدار انرژی خروجی حاصل از دانه و کاه و کلش گندم در مزارع آبی 4/139212 مگاژول در هکتار و در مزارع دیم 1/60127 مگاژول در هکتار بود. کارایی مصرف انرژی در بوم نظام‌های تولید گندم آبی و دیم نیز به ترتیب، 6/2 و 8/3 بود.
کلیدواژه ها
 
Title
Evaluation of energy input and output in irrigated and dryland wheat farms in Kermanshah province
Authors
Abstract
Energy management in agroecosystems is an efficient approach to assess environmental problems and their relations to sustainability. The aim of the present study was to compare wheat production in dryland and irrigated farms in terms of energy input and energy output in Kermanshah province during 2012-2013. Data were collected by using a face-to-face questionnaire from irrigated and dryland wheat growers. Energy equivalents calculated based to MJ ha-1. The results illustrated that total energy consumed in irrigated and dryland wheat farms were 52444.1 and 15638.2 MJ ha-1, respectively. Total energy output in irrigated and dryland wheat farms were 139212.4 and 60127.1 MJ ha-1, respectively. Energy use efficiency of 3.9 in dryland and 2.6 in irrigated farms was achieved.