اثر اسید سالیسیلیک بر ترمیم پذیری بذر زوال یافته سویا

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی
2استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
3دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
سویا یک لگوم با ازرش است که اهمیت چندگانه در صنایع غذایی، دامپروری و دارویی دارد. یکی از مشکلات تولید سویا زوال بذر و عدم دسترسی به بنیه بالا در زمان کشت می باشد. به منظور تعیین اثر اسید سالیسیلیک بر بهبود زوال بذر سویا تحقیقی در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل بذر زوال نیافته و بذور زوال یافته طبیعی (نگهداری شده در دمای 25 درجه سانتی گراد به مدت 5 سال) که به مدت 14 ساعت تحت تاثیر غلظت های 0، 1/0، 5/0 و 9/0میلی مولار اسید سالیسیلیک قرار گرفته بودند، بذوری که تحت شرایط پیری تسریع شده (در دمای 41 درجه سانتی گراد به مدت 24، 48 و 72 ساعت) قرار گرفته بودند و سپس غلظت های0، 1/0، 5/0 و 9/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک(به مدت 14 ساعت) بر آن ها اعمال شده بود، بذوری که ابتدا تحت تاثیر غلظت های 0، 1/0، 5/0 و 9/0 میلی مولار (به مدت 14 ساعت) اسید سالیسیلیک قرار داده شده بودند و سپس تحت شرایط پیری تسریع شده به مدت 24، 48 و 72 ساعت قرار گرفته بودند، می باشند. درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه 1 و 2 و هدایت الکتریکی اندازه گیری شد، نتایج نشان داد که در صورتی که اسید سالیسیلیک قبل از پیری استفاده شود موثرتر از هنگامی است که بعد از پیری استفاده شود. غلظت 5/0 میلی مولار بیشترین اثر مثبت را بر شاخص های جوانه زنی داشت ولی غلظت 9/0 میلی مولار بر شاخص های جوانه زنی اثر بازدارنده داشت. اسید سالیسیلیک سبب بهبود زوال (هدایت الکتریکی) شد و غلظت های 5/0 و 9/0 میلی مولار اثر مشابهی را بر هدایت الکتریکی داشتند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of salicylic acid on improvement of deteriorated seed of Glycine max (L.)
Authors
Abstract
Soybean is worthy legume that it has multi important aspects in food, feed and pharmaceutical applications. One of the problem of soybean production is seed deterioration and unavailable to high vigour on planting time. In oder to investigate of salicylic acid effect on improvement of deteriorated seed of Glycine max (L.) a series of experiments were conducted using a completely randomized design with four replications. Treatments included; non deteriorated seed and natural aged seed (had kept in 25 °C for 5 years) that were treated by 0, 0.1, 0.5 and 0.9 mM concentration of salicylic acid (14 hours), seed was kept in accelerated aging conditions (40 °C and relative humidity of 100% for 24, 42 and 72 hours) then treated by 0, 0.1, 0.5 and 0.9 mM concentration of salicylic acid (14 hours) and seed that at first was treated by 0, 0.1, 0.5 and 0.9 mM concentration of salicylic acid (14 hours) and then kept in accelerated aging conditions for 24, 42 and 72 hours. Percentage and rate of germination, vigour index of 1, 2 and electrical conductivity (EC) were evaluated. The results showed that if salicylic acid was used before aging, it will be more effective than when it’s used after aging. The concentration of 0.5 mM concentration of salicylic had the most positive effect on germination indices but 0.9 mM concentration of salicylic acid had inhibitory effect on germination indices. 0.5 and 0.9 mM concentration had same effect on EC and on improvement of deteriorated seed.