فعالیت آنزیم آنتی‌اکسیدان پراکسیداز ارقام جو در مرحله گیاهچه‌ای تحت تنش شوری و تیمار با پرولین

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1کارشناسی ارشد گروه به‌نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2عضو هیات علمی گروه به‌نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده
شوری خاک یکی از چالش‌های مهم در محدود کردن پایداری تولیدات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می‌شود. در شرایط تنش شوری، تغییر در فعالیت برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان برای سازگاری و تحمل تنش‌ها توسط گیاهان اتفاق می‌افتد. در این پژوهش فعالیت آنزیم‌ پراکسیداز برگ در گیاهچه‌های 10 رقم جو پس از تیمار شوری NaCl در سه سطح (0، 100 و 200 میلی‌مولار) و تیمار خارجی پرولین در سه سطح (0، 5 و 10 میلی‌مولار) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار پیاده و تجزیه‌های آنزیمی با الکتروفورز در ژل آکریل‌آمید افقی 8٪ انجام شد. در برگ گیاهچه‌های جو سه ایزوزیم 1POX ، 2POX و 3POX مشاهده شد. ارزیابی کمی فعالیت این ایزوزیم‌ها و تجزیه‌های آماری داده‌ها نشان داد که بین ارقام مورد مطالعه (0.01 ˂ P)، سطوح مختلف شوری (0.01 ˂ P) و نیز اثر متقابل این دو (0.05 ˂ P برای 1POX و 0.01 ˂ P برای 2POX و 3POX) از نظر میزان فعالیت این ایزوزیم‌ها‌ اختلاف معنی‌دار وجود داشت لیکن بین سطوح مختلف پرولین اختلاف معنی‌دار مشاهده نشد (0.05 ˃ P). همچنین در ایزوزیم 2POX اثر متقابل پرولین × رقم (0.05 ˂ P) و در ایزوزیم 3POX اثر متقابل شوری × پرولین (0.01 ˂ P) نیز معنی‌دار شد.
کلیدواژه ها
 
Title
Activity of peroxidase antioxidant enzyme in seedling stage of barley cultivars under salt stress and proline treatment
Authors
Abstract
The soil salt stress is one of the important challenges of limiting of plant production stability, specially in arid and semi- arid regions. The change of activity of some antioxidant enzymes occur in plant to adaptation against environmental stresses. In this research, activity of peroxidase was studied in ten cultivars of barley seedlings. A factorial experiment was conducted with three NaCl levels (0, 100 and 200 mM) and three levels of proline (0, 5 and 10 mM) based on completely randomized design with three replications. Enzyme analyses were performed with electrophoresis in 8% horizontal polyacrylamide gels. Three isozymes named POX1, POX2 and POX3 were observed in the barley seedlings. The activity of these isozymes were significant between barley cultivars (P ˂ 0.01), effect of NaCl salinity (P ˂ 0.01) and salinity * cultivar interaction (P ˂ 0.05 for POX1 and P ˂ 0.01 for POX2 and POX3). But proline treatments had no significant effect (P ˃ 0.05). Both interaction effect of proline * cultivar in POX2 (P ˂ 0.05) and salt * proline in POX3 (P ˂ 0.01) were also significant.