اثر مایکوریزا بر کاهش مصرف کود شیمیایی فسفره، اجزای عملکرد و عملکرد ذرت
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان.
2کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
چکیده
به منظور مطالعه اثر مایکوریزا در سطوح مختلف فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه بوعلی سینا اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل مقادیر 0، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد میزان کود فسفره توصیه شده به همراه عدم کاربرد و کاربرد مایکوریزا بودند. اثر فسفر و مایکوریزا و اثر متقابل آنها بر کلیه صفات معنیدار شد. مقایسه میانگین اثر متقابل نشان داد که بیشترین مقدار تعداد ردیف دانه در بلال، وزن صد دانه و عملکرد دانه به تیمار 40 درصد کود فسفره به همراه مایکوریزا و کمترین میزان این ویژگیها به ترتیب با 88/22، 46/30 و 53/57 درصد کاهش به تیمار شاهد (عدم مصرف کود فسفره و عدم کاربرد مایکوریزا) تعلق گرفت. بنابراین، کاربرد مایکوریزا عملکرد ذرت را افزایش و مصرف کود شیمیایی فسفره را کاهش داد.
کلیدواژه ها
Title
Effect of mycorrhiza on reducing the consumption of phosphorus fertilizer, yield components and yield of maize
Authors
Abstract
In order to study the effect of mycorrhiza at different levels of phosphorus fertilizer on yield and yield components of maize a factorial experimenta based on randomized complete block design with three replications was conducted at the Research Farm Bu-Ali Sina University. Experimental treatments were included values of 0, 20, 40, 60, 80 and 100% recommended phosphorus with non using and using of mycorrhizal .Effect of phosphorus, mycorrhiza and their interaction on all traits was significant. Means comparison of the interaction showed that the highest value for number of seed rows per ear, 100-seed weight and grain yield belonged to treatment of 40% phosphorus fertilizer with mycorrhiza. The lowest value of these traits with reduction of 22.88, 30.46 and 57.53 percent, respectively, were revealed at control treatment (No using of mycorrhiza and phosphorus). Therefore, using of mycorrhiza increased corn yield and decreased consumption of phosphorus fertilizer.