اثر دما و پتانسیل آب (خشکی) بر جوانهزنی بذر گیاه دارویی سیاهدانه
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان
2دانشجوی سابق کارشناس ارشد کشاورزی دانشگاه گیلان
3کارشناس کشاورزی
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی تأثیر دما و پتانسیل آب بر مؤلفههای جوانهزنی در سیاه دانه است. این تحقیق به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای دما در دو سطح ( c20 و 2c25 ) و تیمارهای پتاسیل در 5 سطح (شاهد، 2-، 4-، 6-، 8- بار) در نظر گرفته شدند. صفاتی که در این آزمایش مورد ارزیابی قرار گرفتند عبارتند از: طول ریشهچه و ساقهچه، وزن تر و وزن خشک ساقهچه و ریشهچه، درصد و سرعت جوانهزنی و شاخص ویگور. نتایج این تحقیق نشان داد که دما و پتانسیل آب بر طول ساقهچه و ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه، درصد و سرعت جوانهزنی و شاخص ویگور تاثیر معنیداری دارد. با کاهش پتانسیل آب در هر دو سطح دما، درصد و سرعت جوانهزنی کاهش یافت. البته سرعت جوانهزنی در تنش خشکی نسیت به درصد جوانهزنی با آهنگ تندتری کاهش را نشان داد. بذرهای سیاهدانه در تیمار شاهد در دمای 20 درجه سانتیگراد بیشترین سرعت جوانهزنی را داشتند. بالاترین وزن ریشهچه را تیمار شاهد و تیمار با پتانسیل bar2- در دمای 20 درجه سانتیگراد از آن خود کردند. همچنین همه صفات مورد مطالعه در این آزمایش به دمایهc 20 واکنش بهتری را نشان دادند.
کلیدواژه ها
Title
Effect of Temperature and drought strees on germination characteristics and seedling growth of Nigella sativa L.
Authors
Abstract
In order to evaluate the effect of Temperature and drought strees on germination characteristics and seedling growth of Nigella sativa L., an experiment was arranged in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications in laboratory of agriculture college of the university of Guilan. In this research, two factors were evaluated: first, two temperature (202c and 25cc) and second, five levels of drought stress (0, -2, -4, -6 and -8 bar). In the end of experiment, were measured germination percentage, germination speed, radicle and shoot length, shoot fresh weight, radicle fresh weight, vigor index, radicle dry weight and shoot dry weight. Results showed when reducing the potential for both surface water temperature, rate and percentage of germination decreased. Also the germination rate showed a faster decline Compared germination percentage. The highest germination rate was at 20 °C of Nigella sativa L. The highest radical weight showed in control and potential -2 bar treatments respectivly at 20 ° C. Also, all the parameters studied in this experiment showed higher reaction temperature of 20 ° C.