اثر باکتری‌های محرک رشد بر جوانه‌زنی و رشد گیاهچه سویا

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (126.79 K)
عنوان دوره: سیزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان،
2کارشناس ارشد زراعت
3دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه گیلان
چکیده
به‌منظور مطالعه اثر باکتری‌های محرک رشد بر جوانه‌زنی و رشد گیاهچه دو رقم سویا، آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار به اجرا در آمد. در این تحقیق فاکتور رقم در 2 سطح (linford و vilyams) و تلقیح بذر با باکتری در 5 سطح (تیمار شاهد (بدون تلقیح) (B0)، Pseudomonas fluorescens strain 99 (B1), Pseudomonas fluorescens strain 108 (B2), Pseudomonas fluorescens strain 103 (B3), Pseudomonas fluorescens strain 187 (B4)) در نظر گرفته شدند. صفات مورد ارزیابی در این آزمایش شامل: طول ساقه‌چه و ریشه‌چه، وزن تر ساقه‌چه و ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه، ضریب آلومتریک، درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی و شاخص ویگور بذر بودند. نتایج این تحقیق، حاکی از آن بود که در بیشتر صفات رقم linford نسبت به رقم vilyams واکنش بهتری را به این ریزجانداران نشان داد. هم‌چنین باکتری سودوموناس فلورسنس سویه 108 بیشترین طول ساقه‌چه و ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه، درصد و سرعت جوانه‌زنی و شاخص ویگور بذر را در بین تیمارهای مختلف به‌خود اختصاص داد و کمترین میزان این صفات در تیمار شاهد (بدون تلقیح) مشاهده گردید. آنچه مسلم است باکتری‌های محرک رشد اثر معنی‌داری را در بیشتر صفت‌های مورد مطاالعه داشته‌اند. شاید بتوان این‌گونه بیان داشت که این ریزجانداران از طریق موادی که از خود ترشح می‌کنند، شرایط را برای جوانه‌زنی بهتر و مساعدتر بذر و رشد گیاهچه فراهم می‌کنند.
کلیدواژه ها
 
Title
Effect of Plant Growth promoting Bacteria on germination characteristics and seedling growth of soybean
Authors
Abstract
In order to evaluate the effect of Plant Growth promoting Bacteria on germination characteristics and seedling growth of soybean cultivars, an experiment was arranged in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications in laboratory of agriculture college of the university of Guilan. In this research, two factors were evaluated: first, two cultivars (linford and vilyams) and second, five levels of seed inoculation with PGPB (Uninoculation) (B0), Pseudomonas fluorescens strain 99 (B1), Pseudomonas fluorescens strain 108 (B2), Pseudomonas fluorescens strain 103 (B3), Pseudomonas fluorescens strain 187 (B4)). In the end of experiment, were measured germination percentage, germination speed, shoot and root length, shoot fresh weight, root fresh weight, vigour index, shoot dry weight and root dry weight. Results showed Pseudomonas fluorescens strain 108 (B2) improved soybean germination characteristics. The present findings showed that these microorganisms can affect on seed development, germination and growth parameters of seedling maybe by production of siderophores, the synthesis of antibiotics and enzymes.